detector.media
04.10.2017 12:24
У газеті Новогродівської міськради назвали інформацію про фінансування видання і зарплатні працівників конфіденційною
У газеті Новогродівської міськради назвали інформацію про фінансування видання і зарплатні працівників конфіденційною
Комунальне підприємство «Редакція газети «Региональные вести» у відповіді на запит відмовилися надати інформацію про нараховану заробітну плату працівників та джерела фінансування газети.

Про це повідомляє «Доступ до правди».

Запитувачка Романько просила надати такі дані:

1. Форма власності газети.

2. Засновники газети.

3. Штатний розклад редакції газети.

4. Фактично нарахована заробітна плата з 1 січня 2017 року усім працівникам редакції газети.

5. Джерела фінансування газети з 1 січня 2017 року – доходи від періодичної передплати, ксерокопії та інше.

6. Хто є автором статті «Може, потрібно щось робити?», опублікованої в газеті «Региональные вести» №40 (231) від 24 серпня 2017 року?

У відповіді розпорядник зазначив, що засновником підприємства є Новогродівська міська рада і редакція має державну форму власності, а на запитання про зарплати та фінансування у КП відповіли: «Згідно розділу II ЗУ «Про доступ до публічної інформації» запитувана інформація є з обмеженим доступом та конфіденційною».

За словами юриста «Центру демократії та верховенства права» Христини Буртник, інформація про виплачені зарплати не є інформацією з обмеженим доступом, вона є публічною. І у судах, і при оскарженні до Уповноваженого ВРУ з прав людини практика йде одним шляхом – визнає такі відмови протиправними.

Пленум ВАСУ у своїй Постанові №10 від 29.09.2016 р. з цього приводу роз’яснив: «... Відтак у силу частини п’ятої статті 6 Закону № 2939-VІ доступ до інформації щодо розпорядження комунальним підприємством комунальним майном, зокрема, інформація про використання коштів, розподіл доходів від надання послуг (продукції, товарів), виплати заробітної плати працівникам, використання вкладів та дотацій з бюджетів, інші витрати, та прізвища, імена, по батькові фізичних осіб та найменування юридичних осіб, які отримали ці кошти або майно, може бути обмежено лише за умов, передбачених частиною п’ятою статті 6  Закону № 2939-VІ.

У цьому контексті така інформація є суспільно необхідною, а комунальні підприємства є її розпорядниками відповідно до пункту 4 частини другої статті 13 Закону № 2939-VІ». 

Як повідомляв «Детектор Медіа», Коаліція громадських організацій «За зниження фінансових бар’єрів у справах про доступ до публічної інформації» оголосила конкурс серед випадків відмови надання публічної інформації або надання неповної чи незадовільної відповіді. У результаті конкурсу відберуть 12 справ у регіонах України, яким буде надано юридичну підтримку.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY