detector.media
27.09.2017 16:36
Негайно звільнити Сущенка закликали Кремль польські журналісти
Негайно звільнити Сущенка закликали Кремль польські журналісти
За словами польських колег, Роман Сущенко став «символом переслідування українських журналістів» у Росії, на Донбасі та окупованому Криму

Центр моніторингу свободи преси Асоціації польських журналістів (SDP) закликає російську владу звільнити українського журналіста Укрінформу Романа Сущенка і протестує проти продовження його арешту в Росії.

Про це йдеться в заяві SDP, оприлюдненій у середу, 27 вересня, повідомляє Укрінформ.

«Центр моніторингу свободи преси Асоціації польських журналістів рішуче протестує проти продовження ще на два місяці арешту у Москві журналіста українського інформагентства «Укрінформ» Романа Сущенка за звинуваченням у шпигунстві і закликає російську владу зняти звинувачення проти журналіста і негайно його звільнити», - йдеться у повідомленні.

Польські журналісти також закликають міжнародні організації здійснити кроки, що сприятимуть звільненню Сущенка й інших українських журналістів, які утримуються в Росії та на окупованих нею територіях.

За словами польських колег, Роман Сущенко став «символом переслідування українських журналістів» у Росії, на Донбасі та окупованому Криму. Зазначається, що йому тривалий час відмовляли у спілкуванні з родиною, не дозволяли побачення з українським священиком, ускладнювалося листування з друзями та знайомими.

Польські журналісти нагадують, що, крім Сущенка, переслідувань з боку російських властей також зазнають журналісти Микола Семена у Криму та Станіслав Асєєв на Донбасі. 

Нагадаємо, власного кореспондента інформаційного агентства «Укрінформ» у Франції Романа Сущенка затримали 30 вересня 2016 року у Москві, куди він прибув з приватним візитом. Увечері 2 жовтня російські ЗМІ повідомили, що Сущенка тримають у СІЗО «Лефортово» і звинувачують у «шпигунстві». Покарання за ст. 276 КК РФ («Шпигунство») передбачає до 20 років позбавлення волі.

У ФСБ Росії заявили, що Сущенко є співробітником Головного управління розвідки Міноборони України. У ГУР МОУ спростували цю заяву.

25 вересня Московський міський суд продовжив арешт кореспонденту Укрінформу Романові Сущенку, який незаконно утримується в Росії.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY