detector.media
Володимир Малинка
«Детектор медіа»
21.05.2017 15:00
Головред газети «Сім’я і дім» шрифтом Брайля Наталка Пахайчук: Надрукуйте хоча б один номер видання для незрячої аудиторії
Головред газети «Сім’я і дім» шрифтом Брайля Наталка Пахайчук: Надрукуйте хоча б один номер видання для незрячої аудиторії
На «Книжковому Арсеналі» презентували третій номер першої в Україні неспеціалізованої газети «Сім’я і дім» шрифтом Брайля українською мовою.

Це, як раніше писав «Детектор медіа», соціальний проект волинського медіахолдингу CID Media Group у партнерстві з ВГО «Генерація успішної дії».

Починаючи з травня газета виходитиме в Луцьку щомісяця, до цього планувався вихід раз на квартал. Видання друкується на принтері, придбаному волонтерською організацією Braille Studio коштом благодійників. Проте навіть тираж у 30 примірників є, за словами головної редакторки газети «Сім’я і дім» шрифтом Брайля Наталки Пахайчук, небезпечним — принтер офісний і може вийти з ладу через перенавантаження. Тепер команда активно шукає кошти на спеціалізоване обладнання — брайль-бокс (index braille box), який дасть змогу за хвилину видрукувати 15 сторінок шрифтом Брайля.

Долучатися до ініціативи Наталка закликає й інші редакції: «Мені би хотілося, щоби колеги, які займаються друкованими ЗМІ, спробували хоча б раз створити номер, який би був доступний для незрячої аудиторії. Як виявилося, такий продукт є дуже затребуваним, хоча й не у великій кількості… Насправді, зробити такі примірники неважко. Форматуєте тексти під певні розміри, далі програма перекладає це у варіант шрифтом Брайля, редактор вичитує й на відповідному обладнанні все друкується».

На важливості таких газет наголосив і Віталій Ткачук, голова Волинського осередку ВГО «Генерація успішної дії»: «Я народився у 1982 році, пішов у школу у 1989-му. В нас були як книги шрифтом Брайля, так і газети / журнали. Але була проблема — не було жодного видання таким шрифтом, яке б видавалося звичайними журналістами. Ми читали лише спеціалізовані видання, я не міг прочитати жодної газети, журналу, яку читала моя родина.

Коли вийшла газета Сім’я і дім 20 років тому, мені родина мусила читати цю газету. Я мав на слух сприймати цю інформацію… І нарешті справдилася мрія багатьох незрячих, тому що з’явилося звичайне видання, яке готують не спеціалізовані журналісти. Це насправді є кроком уперед. І ми закликаємо всі видання, які виходять у звичайному форматі, як Волині так і України, щоб ви робили бодай щомісячники шрифтом Брайля».

Віталій розповів: коли активістам вдасться зібрати кошти на нове обладнання, газету планують робити щотижня. «Ситуація з друком книжок, літератури шрифтом Брайля в Україні за останні роки справді покращується, але цього недостатньо. Враховуючи те, що інклюзивна освіта розвивається, суспільство стає більш відкритим, для незрячих людей потрібно створювати можливість бути включеними у життя громад», — наголосила Юлія Сайчук із Braille Studio.

Усі охочі можуть долучитися до збору коштів на купівлю брайль-боксу. Реквізити для перерахунку коштів: ВОО ВГО «Генерація успішної дії» ЄДРПОУ 37004147 Р-р 26008055511197 МФО 303440 у Волинській філії ПАТ КБ «Приватбанк».

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY