detector.media
11.03.2017 09:59
Якщо Міноборони дозволять засновувати телерадіоорганізації, «Армія FM» зможе мовити за межами АТО - Костинський
Якщо Міноборони дозволять засновувати телерадіоорганізації, «Армія FM»  зможе мовити за межами АТО - Костинський
Член Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Сергій Костинський прокоментував погодження Нацрадою проекта постанови уряду «Про внесення змін до Положення про Міністерство оборони України», яка дозволяє МОУ створювати власні телерадіоорганізації.

Про це він написав у своєму Facebook.

Як повідомляв «Детектор медіа», Кабінет Міністрів України хоче надати Міністерству оборони України право засновувати телерадіоорганізації. Уряд уже розробив проект відповідних змін до Положення про Міністерство оборони України і відправив його на погодження до інших державних органів та відомств.

9 березня проект урядової постанови погодила Національна рада з питань телебачення і радіомовлення.

«Це означає, що юридичне перетворення "Армія FM" в радіостанцію з правом мовлення поза межами зони проведення АТО виходить на фінішну пряму. Невдовзі радіостанція зможе брати участь в конкурсах Національної ради на отримання радіочастот по всій країні», - повідомив Сергій Костинський.

Раніше Нацрада сподівалася, що військове радіо «Армія FM» розширить мовлення в зоні АТО за допомогою існуючих ліцензіатів. Так, у жовтні 2016 року Нацрада надала дозвіл на тимчасове мовлення на території проведення антитерористичної операції ТОВ «Комунікаційне агентство «Сума технологій». Мова йде про три частоти у Донецькій області та одну частоту в Луганській області.

З 15 листопада 2016 року в Маріуполі (Донецька область) з’явилося мовлення військового радіо «Армія FM», яке мовить з Києва на хвилі 89, 5. Маріуполь став шостим містом Донбасу, у якому радіостанція «Армія FM» вело мовлення.

Нагадаємо, що в Україні відбулося роздержавлення телебачення і радіо: державні телерадіокомпанії (національні та регіональні) були об’єднані та перетворені на суспільного мовника – Національну суспільну телерадіокомпанію України, яка де-юре розпочала роботу в січні 2017 року. Єдиним державним мовником залишилася Мультимедійна платформа іномовлення України (телеканал UATV), діяльність якої спрямована на зарубіжну аудиторію. Іномовлення не має права мовити в ефірі та в кабельних мережах всередині України (хоча може прийматися глядачами через супутник).

У структурі Міноборони функціонує Центральна телерадіостудія, яка випускає телепрограми для різних телеканалів та для YouTube-каналу «Військове телебачення України», а також спільно з приватними радіокомпаніями реалізує проект радіостанції «Армія ФМ». У Міноборони також була власна телерадіокомпанія «Бриз» - військова телерадіоорганізація Військово-морських сил України, яка мовила в телевізійному та радіоефірі в Севастополі. Але після анексії Криму вона була переміщена до Одеси та переформатована в продакшн-студію.

Тим часом парламент планує внести зміни до законодавства щодо роздержавлення преси. 1 листопада 2016 року Верховна Рада прийняла в першому читанні за основу законопроект № 5008, який передбачає надати право Міністерству оборони України та військово-цивільним адміністраціям на час проведення АТО на створення друкованого ЗМІ, яке фінансуватиметься за кошти державного бюджету.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY