detector.media
02.02.2017 14:52
Кібератаки на Україну коштують мільйони доларів – СБУ
Кібератаки на Україну коштують мільйони доларів – СБУ
Організація кібератак на українські держструктури може коштувати мільйони доларів. В правовому полі складно розкрити замовника атак, які йдуть з боку Росії

Про це в інтерв’ю Ліга.net розказав начальник профільного управления Служби безпеки України (СБУ) Максим Максимов (ім’я змінено).

«Великі атаки здійснені з серйозними напрацюваннями по вірусам типу BlackEnegry, які можна назвати кіберзброєю. Складно порахувати. Можна дивитися тільки за непрямими ознаками. Я думаю, мова йде про роботу, що коштує мільйони доларів. Ті ж типи вірусів використовуються і в інших країнах: Німеччині, США», – сказав співробітник СБУ.

Він також зазначив, що організація атак на Україну може йти з боку Росії.

«Дуже багато ознак про це свідчить. Якщо говорити про внутрішню впевненість, то вона є. Потрібно провести розслідування і отримати юридично значимі факти. У нас є з РФ договір про надання правової допомоги. Але, зі зрозумілих причин, він не працює. А значить, і неможливо в правовому сенсі до кінця розкрити того, хто стоїть за атакою, що йде з боку Росії», – зазначив Максимов.

Нагадаємо, за шість місяців 2016 року було зареєстровано 556 злочинів у сфері використання комп’ютерів, систем та комп’ютерних мереж і мереж електрозв’язку.

29 грудня стало відомо, що Рада національної безпеки і оборони України (РНБОУ) запровадила обмежувальні економічні та інші санкції проти РФ через продовження агресії проти України та наказала вжити заходів щодо забезпечення кібербезпеки, захисту критичної інфраструктури.

Того ж дня, під час засідання Ради Національної безпеки і оборони, Президент України Петро Порошенко заявив, що «впродовж останніх двох місяців на об’єктах п’яти відомств та тридцяти одного державного інформаційного ресурсу виявлено близько шести з половиною тисяч спланованих кібератак».

Перший заступник Міністра інфраструктури України Євген Кравцовзаявив, що державні підприємства транспортної галузі вводять особливий режим контролю та захисту IT-систем. Раніше хакери атакували сайти Держказначейства, Мінфіну та інших українських відомств.

Фото: Радіо Свобода

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY