detector.media
25.01.2017 15:16
Арешт Романа Сущенка продовжено ще на три місяці
Арешт Романа Сущенка продовжено ще на три місяці
Сьогодні Лефортовський районний суд Москви продовжив арешт незаконно затриманого в РФ журналіста Сущенка ще на три місяці.

Про це пише «Укрінформ» з посиланням на Twitter-сторінку адвоката Марка Фейгіна.

«Суд закінчився. Роману Сущенку продовжено термін утримання під вартою ще на три місяці, до 30 квітня 2017 року», – йдеться у повідомленні.

УНІАН розмістив на своїй Фейсбук-сторінці відеозвернення журналіста Сущенка до сім’ї та співвітчизників із приміщення Лефортівського районного суду Москви.

Нагадаємо, власного кореспондента інформаційного агентства «Укрінформ» у Франції Романа Сущенка затримали 30 вересня у Москві, куди він прибув з приватним візитом. Увечері 2 жовтня російські ЗМІ повідомили, що Сущенка тримають у СІЗО «Лефортово» і звинувачують у «шпигунстві».

«Укрінформ», працівником якого є журналіст, зробив заяву щодо затримання у Москві Романа Сущенка й повідомив, що спільно з дружиною журналіста уклало угоду із адвокатом Марком Фейгіним, який захищатиме українця. 1 жовтня Лефортовський суд Москви заарештував Романа Сущенка на 2 місяці.

Міністерство закордонних справ впершу повідомило, що з’ясовує обставини затримання українського журналіста «Укрінформу» Романа Сущенка на території Росії, а згодом – що вимагає від Росії «невідкладного» його звільнення.

Українські громадські організації вважають, що арешт журналіста інформаційного агентства «Укрінформ» Романа Сущенка в Москві треба розцінювати як наступ на свободу слова та закликають український уряд і міжнародну громадськість захистити українських політв’язнів у Росії та окупованому Криму. В свою чергу, Міжнародна організація «Репортери без кордонів» закликає Росію до «негайного і безумовного» звільнення українського журналіста Романа Сущенка і зняття з нього всіх звинувачень.

19 січня міністр інформаційної політики України Юрій Стець зустрівся з Генеральним секретарем Ради Європи Торбйорном Ягландом і порушив питання стану свободи ЗМІ та безпеки журналістів на окупованих Росією територіях Криму і Донецької та Луганської областей.

3 жовтня 2016 року, після арешту українського журналіста,  представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дуня Міятович звернулася до російської сторони у справі Сущенка. Вона написала лист із вимогою негайно звільнити полоненого в Москві журналіста. Натомість, російська влада відповіла представнику ОБСЄ, що затримання Сущенка не пов'язане з його професійною діяльністю.

У грудні 2016 року Кремль відмовив у відвідуванні представником ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дуні Міятович затриманого в Москві журналіста «Укрінформу» Романа Сущенка, аргументуючи це відсутністю відповідних повноважень з боку ОБСЄ.

У січні представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дуня Міятович висловила занепокоєння у зв'язку з тим, що до затриманого в Москві журналіста «Укрінформу» Романа Сущенка не допускають священнослужителів УПЦ КП, а також дружину.

В інтерв’ю «Детектору медіа» Дуня Міятович заявила, що під час її візиту до Києва та зустрічей із представниками української влади вона наголосила, що справи Романа Сущенка і Миколи Семени залишаються серед її найважливіших питань.

24 січня ПАРЄ ухвалила резолюцію щодо захисту журналістів, яка в тому числі закликає російську владу звільнити Романа Сущенка. 

Більше за темою - читайте тут

На фото - Роман Сущенко

Фото: obozrevatel.com

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY