detector.media
10.10.2016 17:21
Фейгін повідомив, хто є сусідом Сущенка по камері в СІЗО «Лефортово»
Фейгін повідомив, хто є сусідом Сущенка по камері в СІЗО «Лефортово»
Марк Фейгін, адвокат українського журналіста Романа Сущенка, повідомив подробиці зустрічі з підзахисним у СІЗО «Лефортово» 10 жовтня.

Про це адвокат написав в своєму Twitter.

«Так, Роман Сущенко в Лефортово в двомісній камері з сусідом. Сусід із засуджених у справі Хізб-ут-Тахрір», - написав Марк Фейгін.

«У камері у Романа холодильник, телевізор і радіо. У неділю журналіст з Парижа Сущенко побачив передачу Кисельова. Чистий Пляс Пігаль», - зазначив адвокат.

В ефірі «112 Україна» Марк Фейгін пояснив, що пробув у Романа Сущенка 4 години.

«Десь 4 години ми з ним спілкувалися, ми обговорили майже всі питання. І стосовно справи, і щодо всього, що відбувається навколо. Ми зуміли, по-перше, письмово скласти його свідчення, які будуть долучені. Над ними ще треба попрацювати пару днів, але вони будуть долучені до матеріалів справи. Його версія подій, те, що з ним відбувалося. Він в порядку.

Йому вже занесли передачу Романа Цимбалюка з УНІАН, ще минулого тижня. Сьогодні йому передали речі. Він говорить, у нього величезний баул. І гроші на рахунок надійшли. Почуває він себе добре.

Я йому приніс величезний дайджест, сторінок на 70, який "Укрінформ" зробив для нього з публікаціями, всякими побажаннями, підтримкою журналістів. Він із задоволенням читав, був дуже підбадьорений. Добре відгукувався про журналістів, які несподівано надали йому підтримку, з якими він давно не спілкувався. Для нього це було великою підтримкою з волі. І українська, і світова преса там. Практично все, що в цей тиждень виходило найбільш істотне, ми йому все дали. На "112" теж є посилання», - розповів адвокат.

Марк Фейгін також підтвердив, що український консул відвідає Романа Сущенка в п'ятницю, 14 жовтня.

«Він отримав лист про це з відповідних відомств, з російського МЗС. Консул не займається кримінальною справою, бо то йому навіть не дозволять про це розмовляти. Але без Міністерства закордонних справ, без консульської підтримки нам Романа не врятувати», - зазначив захисник.

Раніше Марк Фейгін повідомив, що сьогодні, 10 жовтня, йому вдалося зустрітися з підзахисним, якого утримують в московському СІЗО «Лефортово» за звинуваченням у шпигунстві. Роман Сущенко подякував колегам за підтримку.

Як повідомляв «Укрінформ», 11 і 12 лютого російські силовики провели серію обшуків і затримань в будинках прихильників ісламу в Криму. Всього було затримано 14 осіб. Слідчі ФСБ звинуватили їх в участі у діяльності забороненої в Росії організації «Хізб-ут-Тахрір». Правозахисний центр «Меморіал» визнав політичними в'язнями чотирьох кримських мусульман (Руслана Зейтулаєва, Ферата Сайфулаєва, Рустема Ваітова і Нурі Примова), які першими були заарештовані окупантами по так званій справі «Хізб ут-Тахрір».

Нагадаємо, власного кореспондента інформаційного агентства «Укрінформ» у Франції Романа Сущенка затримали 30 вересня у Москві, куди він прибув з приватним візитом. Увечері 2 жовтня російські ЗМІ повідомили, що Сущенка тримають у СІЗО «Лефортово» і звинувачують у «шпигунстві».

«Укрінформ», працівником якого є журналіст, зробив заяву щодо затримання у Москві Романа Сущенка й повідомило, що спільно з дружиною журналіста уклало угоду із адвокатом Марком Фейгіним, який захищатиме українця. 1 жовтня Лефортовський суд Москви заарештував Романа Сущенка на 2 місяці. За словами його адвоката,незрозуміло, чи відбувся суд щодо його арешту. 

Міністерство закордонних справ спершу повідомило, що з’ясовує обставини затримання українського журналіста «Укрінформу» Романа Сущенка на території Росії, а згодом – що вимагаєвід Росії «невідкладного» його звільнення.

Українські громадські організації вважають, що арешт журналіста інформаційного агентства «Укрінформ» Романа Сущенка в Москві треба розцінювати як наступ на свободу слова та закликають український уряд і міжнародну громадськість захистити українських політв’язнів у Росії та окупованому Криму. В свою чергу, Міжнародна організація «Репортери без кордонів» закликає Росію до «негайного і безумовного» звільнення українського журналіста Романа Сущенка і зняття з нього всіх звинувачень.

5 жовтня  Верховна Рада звернулася із заявою до парламентів держав-членів ЄС, США, Канади та Японії, Європейського парламенту, діючого голови ОБСЄ, міністра закордонних справ ФРН Франка-Вальтера Штайнмаєра та до представника Організації з безпеки та співробітництва в Європі з питань свободи ЗМІ Дуні Міятович із закликом консолідувати зусилля щодо звільнення українських журналістів Романа Сущенка і Миколи Семени. 

На фото – Марк Фейгін

Фото: «Укрінформ»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY