detector.media
26.08.2016 16:29
Кириленко заявляє, що впровадження квот на радіо україномовного продукту проходить без проблем
Кириленко заявляє, що впровадження квот на радіо україномовного продукту проходить без проблем
Віце-прем’єр-міністр України В’ячеслав Кириленко заявляє, що українські FM-станції у запровадженні 25-відсоткової квоти на трансляцію україномовних пісень в ефірі не мають жодних ускладнень із якісним україномовним продуктом.

Про це він заявив в ефірі 5-го каналу, повідомляє його прес-служба.

«На початку листопада  набуде чинності закон про квоти для україномовної пісні. Тоді й  розпочнеться виконання першого етапу –  це 25% гарантованої україномовної пісні в ефірі радіостанцій. Тенденція, яка останнім часом має місце на FM-станціях  показує, що в нас немає ніяких ускладнень із якісним україномовним продуктом – сучасним та різножанровим», - сказав В’ячеслав Кириленко.

Віце-прем’єр-міністр  також зазначив, що виконати квоти у 35%, як це передбачено законом через два роки, немає жодних проблем для добросовісних радіостанцій.  При цьому він зауважив, що україномовних пісень в ефірі уже стало набагато більше за останній час.

«За моїми підрахунками, у деяких нішевих радіостанції уже 20-25% україномовної пісні, і це ще до набуття чинності закону. Тобто практика спростовує всі аргументи, які виголошувалися, коли була дискусія щодо запровадження квот. А була просто сила інерції – ніхто не хоче нічого змінювати, хоче, щоб інші змінювалися. Ця сила інерції внаслідок ухвалення закону подолана. Те, що Президент Петро Порошенко підписав закон без зволікань і зауважень говорить про те, що є єдність підходів усієї влади  - і в уряді, і серед депутатів» , - сказав В’ячеслав Кириленко.

Віце-прем’єр-міністр  наголосив, що закон про квоти не забороняє російські пісні чи пісні іншими мовами в ефірі радіостанцій.

Нагадаємо, 16 червня Верховна Рада прийняла за основу та в цілому  компромісний законопроект №3822-д «Про внесення змін до Закону України "Про телебачення і радіомовлення" (щодо частки пісень державною мовою в музичних радіопрограмах і радіопередачах)», який напередодні підтримав Комітет Верховної Ради з питань свободи слова та інформаційної політики.

Потреба в підготовці законопроекту №3822-д виникла після того, як 2 червня Верховна Рада, не знайшовши достатньо голосів хоча б для одного з двох законопроектів, що мали запровадити квоти на пісні українською мовою в ефірі (№ 3822 і № 3822-1), відправила їх на повторне перше читання. Це змусило їхніх авторів сісти за стіл перемовин та в короткі терміни підготувати спільний документ.

Компромісний законопроект №3822-д, винесений на голосування 16 червня пропонував:

- встановити 35-відсоткову квоту на пісні українською мовою для часових проміжків з 7:00 до 14:00 та з 15:00 до 22:00;

- виключити норми про квоту для телебачення – залишити тільки для радіо;

- квота вводиться поступово: протягом першого року – 25%, другого – 30%, третього – 35%;

- для радіостанцій, в яких ліцензією передбачено, що вони більше 60% продукту мовлять мовами ЄС, встановлюється пільгова квота на пісні українською мовою – 25%;

- квота на українську мову ведення ефіру – 60%;

- квота на мову ведення ефіру також вводиться поступово: протягом першого року – 50%, другого – 55%, третього – 60%;

- закон вступає в силу через чотири місяці з дати оприлюднення.

 У липні Президент України Петро Порошенко підписав Закон України № 1421-VIII «Про внесення змін до деяких законів України щодо частки музичних творів державною мовою у програмах телерадіоорганізацій».

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY