Парламент відправив на повторне перше читання обидва проекти про квоти на пісні українською мовою в ефірі

Парламент відправив на повторне перше читання обидва проекти про квоти на пісні українською мовою в ефірі

2 Червня 2016
2790
2 Червня 2016
14:38

Парламент відправив на повторне перше читання обидва проекти про квоти на пісні українською мовою в ефірі

2790
2 червня 2016 року Верховна Рада, не знайшовши підтримки для підтримки хоча б за однин з двох законопроектів, що мали запровадити квоти на пісні українською мовою в ефірі, відправила їх на повторне перше читання.
Парламент відправив на повторне перше читання обидва проекти про квоти на пісні українською мовою в ефірі
Парламент відправив на повторне перше читання обидва проекти про квоти на пісні українською мовою в ефірі

Про це повідомляє «Укрінформ».

Парламент, проголосувавши про розгляд за скороченою процедурою проектів законів №3822, №3822-1, не зміг результативно підтримати хоча б один двох документів.

За законопроект №3822 проголосували 191 нардеп. Законопроект № 3822-1 набрав 221 голос.

Кілька спроб повернутися до розгляду цього питання, також не дали позитивного результату. Таким чином була проголосована ще одна пропозиція – відправити обидва законопроекти на повторне перше читання. Таке рішення підтримали 245 народних депутатів.

Народний депутат, заступник голови Комітету свободи слова Олександр Опанасенко (фракція «Самопоміч») на своїй сторінці в Facebook розмістив інфорграфіку, яка поширювалася серед депутатів, та написав: «Вперше бачу таку маніпуляцію при агітації за законопроекти, таке відчуття, що макетувалися та друкувалися в одному місці. Прикро».

Голова Комітету Вікторія Сюмар написала на своїй сторінці у Facebook: «По законам про квоти української мови в телерадіоефірі сталося найгірше - демократи так сварилися між собою, що краще, а що гірше, що провалили обидва. Тепер до осені не встигнемо вцілому. Саме те, що і хотіли лобісти індустрії: і далі крутити російську попсу і, не дай Боже, вкласти в своє, в українське. Соромно за колег, за парламент... Інколи виникає питання, що там далі робити, якщо навіть такі історичні закони, які відновлюють історичну справедливість, валять?»

Раніше Вікторія Сюмар заявляла, що потрібно зробити все, щоб ухвалити бодай один з цих двох законопроектів. «Якщо ми пропустимо шанс ухвалити проект про квоти на цій сесії, то на осінній у нас його вже може й не бути», – сказала вона, попросивши колег попрацювати у фракціях на предмет підтримки такого закону, і наголосивши, що це питання безпеки країни.

Законопроект  №3822 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо частки пісень державною мовою в музичних радіопрограмах і радіопередачах)» народного депутата Олега Медуниці, до якого приєдналися Ігор Артюшенко, Віктор Кривенко, Павло Кишкар і Сергій Рудик було зареєстровано ще 27 січня 2016 року, але 18 квітня відкликано і 11 травня подано доопрацьований документ, який зареєстровано 17 травня на заміну до попереднього варіанту.

Проект Закону України № 3822-1 «Про внесення змін до деяких законів України (щодо частки музичних творів державною мовою в програмах телерадіоорганізацій)» зареєстрували 25 травня народні депутати Олена Кондратюк, Ірина Геращенко, Владислав Севрюков, Григорій Шверк, Олександр Абдуллін, Андрій Лозовой, Іван Крулько, Олена Колганова, Ольга Червакова та Борислав Береза.

Нагадаємо, 18 травня Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики одноголосно підтримав  доопрацьований законопроект № 3822 про квоти українських пісень в музичних програмах радіостанцій та вирішив рекомендувати Верховній Раді прийняти його в першому читанні за основу. За це рішення проголосували в тому числі й Олена Кондратюк, Ольга Червакова та Олександр Абдуллін, які втім 25 травня ініціювали альтернативний законопроект № 3822-1.

На ухваленні тільки першого проекту (№3822) наполягав віце-прем’єр-міністр В’ячеслав Кириленко. Він запропонував авторам альтернативного проекту спочатку проголосувати за проект №3822, а потім внести свої пропозиції окремим проектом.

Про те, що поява альтернативного проекту у підсумку призведе до розпорошення голосів і парламент не зможе ухвалити жодного з цих проектів, говорили громадські активісти 1 червня на засіданні Комітету свободи слова.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2790
Читайте також
01.06.2016 18:45
Микола Гриценко
для «Детектора медіа»
2 727
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду