detector.media
17.08.2016 11:49
Крим увійшов в десятку найгірших регіонів світу щодо порушення свободи слова – Романюк
Крим увійшов в десятку найгірших регіонів світу щодо порушення свободи слова – Романюк
Анексований Росією Крим внесено до десятки найгірших територій за рівнем свободи слова. За вісім місяців цього року на півострові зафіксовано близько 30 фактів порушень, або будь-яких обмежень роботи ЗМІ в Криму

Про це пише «Крим.Реалії» з посиланням на директорку Інституту масової інформації (ІМІ) Оксану Романюк.

«Серед усіх територій світу Крим входить в десятку найгірших регіонів і ми не бачимо, щоб ця ситуація якимось чином поліпшувалася. Навпаки, події серпня показали погіршення на декількох рівнях. По-перше, це відключення доступу до тих інтернет-сайтів, які подають інформацію незалежно, які віщають з території України: це проблеми з доступом до Крим.Реаліі, «Чорноморки», «ATR», інших ЗМІ. По-друге, це відключення зв'язку та інтернету, які відбувалися без пояснень», розказала пані Романюк.

За її словами, на даний момент в окупованому Криму «нагнітається паніка» і створюються умови «інформаційного вакууму». Схожа ситуація спостерігалася на півострові в 2014 році. Крім того, як додала директорка ІМІ, в Криму спостерігається тенденція зростання порушень у сфері свободи слова.

«Все це триває на тлі постійного тиску на журналістів з боку місцевих ФСБ, влади, підконтрольних Кремлю судів. З початку року ми вже зафіксували близько 30 серйозних порушень свободи слова, які були прийняті владою, підконтрольній Кремлю. В принципі, зберігається тенденція до погіршення ситуації, тому що якщо ми порівняємо з попереднім роком, то за минулий рік ми зафіксували 44 порушення, а зараз у нас уже близько 30 – негативна тенденція », зазначила вона.

Нагадаємо, нещодавно на материкову Україну з Криму втік з-під домашнього арешту севастопольський блогер Юрій Ільченко, якого Федеральна служба безпеки Росії (ФСБ) заарештувала в липні 2015 року за «пропаганду міжнаціональної ворожнечі, екстремізм і сепаратизм». 17 серпня на прес-конференції в Києві він планує розказати про свій арешт ФСБ та примусову психекспертизу.

Також, останнім часом, на території Криму були заблоковані низка українських сайтів. Так, 6 серпня на півострові обмежили доступ до сайту «КримSOS».  2 серпня в окупованому Росією Криму був заблокований сайт незалежної онлайн-газети «Меридиан Севастополь». Цього ж дня стало відомо про те, що на території півострова заблоковано сайт телеканалу ATR і сайт видання «События Крыма».

Раніше в північній, центральній та західній частинах анексованого Росією Криму доступ до сайту проекта «Радіо Свобода» «Крим.Реалії» частково заблокували провайдери «Воля», «Ардінвест», «Трінет», «Міранда-медіа», «Скай-лайн», «Апекс Крим» (Керч), Kerch.net.

Як пояснила «прокурор» Криму Наталя Поклонська, сайт «Крим. Реалії» заблокований співробітниками відділу протидії екстремізму і тероризму підконтрольної Кремлю прокуратури півострова

Нагадаємо, Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу ввели ряд економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

На фото - Оксана Романюк

Фото: "Крим.Реалії"

 

 

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY