detector.media
15.07.2016 09:30
Freedom House вимагає від Росії прибрати зі списку «терористів і екстремістів» кримчан-журналістів і політв'язнів
Freedom House вимагає від Росії прибрати зі списку «терористів і екстремістів» кримчан-журналістів і політв'язнів
Президент Freedom House Марк П.Лагон заявив, що Росія повинна негайно прибрати зі списку «терористів» і «екстремістів» імена кримських журналістів Миколи Семени, Анни Андрієвської, політв'язнів Олега Сенцова, Олександра Кольченко, Олексія Чірнія, нещодавно звільненого Геннадія Афанасьєва та інших, а також має зобов'язатися захищати їх безпеку на підконтрольній їй території .

Про це пише сайт «Крим.Реалії».

«Ототожнення політичних в'язнів, громадських активістів, журналістів і громадян з півострова з «екстремістами »або «терористами» дає дозвіл російській владі їх переслідувати, демонструючи зневагу до прав людини і демократичних принципів в Криму з часів його анексії», –  заявив пан Лагон.

Нагадаємо, в ОБСЄ засудили внесення журналістів до списку «екстремістів».

Загалом до списку внесено 6 тисяч осіб, серед них 22 кримчан, які позначені як росіяни. У списку є кримські журналісти Микола Семена, який як оглядач співпрацював із «Радіо Свобода» і його проектом «Крим.Реалії», і Анна Андрієвська з Центру журналістських розслідувань. Терористами названо Олександра Кольченка, Олега Сенцова, Олексія Чирнія і нещодавно звільненого Геннадія Афанасьєва

Як заявила представник ОБСЄ у справах свободи ЗМІ Дуня Міятович, оприлюднення цього переліку Федеральної служби фінансового моніторингу Росії може поставити журналістів і їх безпеку під загрозу.

Правозахисники вважають, що виключити кримчан зі «списку терористів» можна лише шляхом міжнародного тиску на Росію.

Нагадаємо, офіс представника ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дуні Міятович працюватиме над створенням спеціальної місії з прав журналістів до окупованого Криму. Таке рішення було ухвалене під час зустрічі в офісі ОБСЄ у Відні за участі керівників Незалежної медіапрофспілки України (НМПУ), Національної спілки журналістів України (НСЖУ) та Спілки журналістів Росії (СЖР)

Раніше представник пані Міятович у відповідь на заклик Незалежної медіапрофспілки України (НМПУ) і Національної спілки журналістів України (НСЖУ) створити спеціальну місію з вивчення ситуації з правами журналістів в окупованому Росією Криму заявила, що вже працює над цим, і у липні відвідає Україну.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу ввели ряд економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY