Дуня Міятович погодилася з пропозицією НМПУ-НСЖУ про створення місії ОБСЄ у Криму

Дуня Міятович погодилася з пропозицією НМПУ-НСЖУ про створення місії ОБСЄ у Криму

25 Квітня 2016
2188

Дуня Міятович погодилася з пропозицією НМПУ-НСЖУ про створення місії ОБСЄ у Криму

2188
Представник ОБСЄ зі свободи ЗМІ Дуня Міятович у відповідь на заклик Незалежної медіапрофспілки України (НМПУ) і Національної спілки журналістів України (НСЖУ) створити спеціальну місію з вивчення ситуації з правами журналістів в окупованому Росією Криму заявила, що вже працює над цим, і найближчим часом відвідає Україну.
Дуня Міятович погодилася з пропозицією НМПУ-НСЖУ про створення місії ОБСЄ у Криму
Дуня Міятович погодилася з пропозицією НМПУ-НСЖУ про створення місії ОБСЄ у Криму

Про це повідомляє прес-служба НСЖУ.

Голова НМПУ Юрій Луканов, виступаючи від імені двох організацій  на звітно-виборній конференції Європейської федерації журналістів ЄФЖ) у Сараєво (Боснія), нагадав, що кілька днів тому в Криму ФСБ провела обшуки у помешканнях журналістів, вони були викликані на допит. Проти журналіста Миколи Семени було порушено кримінальну справу начебто за заклики до дезінтеграції Росії.

Було підкреслено, що репресії проти журналістів в окупованому півострові посилюються. Як заявив голова НМПУ, в рамках діалогу неурядових організацій України і Росії вирішити такі питання неможливо, потрібне урядове втручання.

Ідею створення місії ОБСЄ в Криму підтримала секретар Союзу журналістів Росії Надєжда Ажгіхіна.

Дуня Міятович схвалила ідею створення місії і сказала, що вже працює над цим. Вона найближчим часом відвідає Україну і Росію, де зустрічатиметься з високопосадовцями і питання місії в Криму буде одним з ключових у переговорах.

У своєму виступі Дуня Міятович згадала свою поїздку до Криму два роки і тому, і події там нагадали їй події двадцятирічної давності у її рідному місті Сараєві, коли починалася Балканська війна.

На розгляд конференції ЄФЖ має бути винесена заява по ситуації в Криму, яку підготували НСЖУ і НМПУ.

Звітно-виборна конференція Європейської федерації журналістів відкрилася сьогодні, 25 квітня, у Сараєво, участь беруть біля ста делегатів з більшості країн Європи та понад сорок гостей. Вони представляють або національні асоціаціі журналістів або провідні міжнародні організаціі, які захищають права журналістів. Від Украіни участь у Конгресі беруть перший секретар Національноі спілки журналістів Украіни Сергій Томіленко та голова Незалежноі медіапрофспілки Юрій Луканов.

25 квітня стало відомо, що Комітет Ради Європи із захисту журналістів оголосив нове попередження максимального рівня про небезпеку для журналістів в окупованому Росією Криму через відкриття кримінальної справи проти кримського журналіста, фрілансера проекту «Радіо Свобода» Миколи Семени.

У Раді Європи нагадали, що цей випадок - як мінімум другий після анексії Криму, коли російська влада в Криму розпочала розслідування проти журналіста за звинуваченням у сепаратизмі. У березні 2015 року, агенти ФСБ провели обшук у будинку батьків журналістки Анни Андрієвської, яка була оголошена в розшук за «публічні заклики про до незалежності Криму» в своїй статті в листопаді 2014 року.

Комітет наголосив, що українська влада поінформована про ситуацію з Миколою Семеною, і на даний момент Рада Європи очікує реакції українського уряду на повідомлення про небезпеку для журналістів у Криму.

Раніше Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики Верховної Ради звернувся до Представника ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дуні Міятович у зв’язку з порушенням прав журналістів, які відбулися на тимчасово окупованій території України – у Криму.

Комітет свободи слова просить Дуню Міятович взяти питання регулярних порушень прав журналістів в Криму під особистий контроль і направити групу експертів ОБСЄ за участі українських представників для перевірки фактів репресій проти журналістів, які перебувають та проводять свою професійну діяльність на території Криму, а також здійснити загальний аналіз стану дотримання прав журналістів на окупованому Росією півострові.

Нагадаємо, 19 квітня в окупованому Криму пройшли обшуки у чотирьох кримських журналістів Миколи Семени, Леньяри Абібулаєвої, Руслани Люманової та Заїра Акадирова. Російська ФСБ в окупованому Криму провела обшук і порушила кримінальну проти журналіста Миколи Семени за статтю, у якій начебто містяться «заклики до порушення територіальної цілісності РФ». Після цього журналіста кілька годин допитували у ФСБ. Згодом Миколу Семену відпустили під підписку про невиїзд.  

За словами Миколи Семени, йомуоголосили підозру через те, що він нібито написав статтю «Блокада - необхідний перший крок до звільнення Криму» у вересні 2015 року. Стаття була розміщена на сайті «Крим.Реалії» – проекту «Радіо Свобода». Автор матеріалу в рубриці «Думка» – кримський політолог Валентин Гончар.

Двох інших кримських журналістів залучили до справи як свідків, однак вони, пославшись на 51 статтю Конституції Російської Федерації, відмовились від свідчень. Журналіста Заїра Акадирова, який перебуває наразі за межами Криму, ФСБ викликає на допит.

Так звана «прокурор»  окупованого півострова Наталія Поклонська  заявила  19 квітня про порушення  кримінальної справи щодо кримського журналіста за статтею російського законодавства про «сепаратизм» за публікації в ЗМІ. Пізніше стало відомо, що мова йде про Миколу Семену. Вона також заявила, що її відомство готує  матеріали для повного блокування інтернет-проекту «Крим. Реалії».

Представник ОБСЄ зі свободи ЗМІ ДуняМіятович  заявила, що  занепокоєна повідомленнями про погрози та затримання Миколи Семени в Криму.

Водночас корпорація  «Радіо Вільна Європа» – «Радіо Свобода» заявила, що у зв’язку з новими діями фактичної російської влади в окупованому Криму проти журналістів, серед яких є кореспонденти «Радіо Свобода», не припинить професійно висвітлювати події для людей, які цього потребують, і не припинить захищати своїх колег.

Міністерство інформаційної політики (МІП) України звернулося до Генеральної прокуратури України, прокуратури АР Крим, яка працює з Києва, Служби безпеки України, Міністерства закордонних справ України, а також до міжнародних організацій, в тому числі – до Представника ОБСЄ з питань свободи ЗМІ з проханням вжити відповідних заходів та невідкладно відреагувати на чергові правопорушення щодо журналістів в окупованому Росією Криму.

Прокуратура Автономної Республіки Крим при Генпрокуратурі України відкрила кримінальні провадження у зв'язку обшуками у кримських журналістів, які були проведені російськими силовиками в окупованому Криму 18-19 квітня, а також у зв'язку з обшуками та арештами кримських татар на півострові у «справі «Хізб ут-Тахрір».

Фото: з відкритих джерел

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2188
Читайте також
09.05.2016 10:55
Александр Владимиров, для Lb.ua
1 311
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду