detector.media
13.07.2016 09:45
Ув'зязненому в Росії українському режисерові Олегу Сенцову виповнилось 40
Ув'зязненому в Росії українському режисерові Олегу Сенцову виповнилось 40
Сьогодні, 13 липня, засудженому в РФ українському режисеру, сценаристу, письменнику, громадському активісту, учаснику Євромайдану, Автомайдану та антивоєнних протестів в Криму Олегу Сенцову виповнилось 40 років, з яких він вже понад два роки провів у російській в’язниці.

13 липня, о 19:00, на Майдані Незалежності у Києві відбудеться акція до дня народження режисера Олега Сенцова.

Президент Петро Порошенко привітав пана Сенцов та пообіцяв робити усе для його звільнення з російської в’язниці. Про це йдеться на Фейсбук-сторінці Порошенка.

«Сьогодні день народження Олега Сенцова. Сьогодні Олегові – 40, з них понад два роки він у в'язниці – заручник Москви. Олеже, дякую, що Ви не зламалися. Ви залишаєтеся вірним своїм принципам і стали символом міцності духу. Україна робить та робитиме все, щоб Ви, як і кожен український політв'язень, повернулися додому», написано на сторінці президента.

 Нагадаємо, 25 серпня 2015 року  Північно-Кавказький військовий окружний суд РФ визнав українського кінорежисера Олега Сенцова винним в організації терористичного угрупування і засудив його до 20 років колонії суворого режиму. Українському активісту Олександру Кольченку суд присудив 10 років позбавлення волі в колонії суворого режиму.

Міністерство юстиції України надіслало  російській стороні запит щодо повернення на територію України Олега Сенцова, Юрія Солошенка, Олександра Кольченка і Геннадія Афанасьєва. Мін’юст України зажадав від Москви виконання конвенції про передачу засуджених, відзначаючи, що вони знаходяться у важкому стані, для деяких існує загроза життю. 14 червня українських політв’язнів Юрія Солошенка і Геннадія Афанасьєва було звільнено завдяки обміну на журналістів Олену Гліщинську і Віталія Діденка, яких було затримано в Україні у 2015 році за підозрою у сепаратизмі.

Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков заяляє, Росія і Україна продовжують переговори щодо обміну різних кандидатур. Він висловив сподівання, що «спільна робота» ведеться також із повернення в Україну засудженого у Росії Олега Сенцова. За його словами, остаточні рішення з російського боку буде приймати Володимир Путін. Дмитро Пєсков також визнав, що контакти із російською стороною підтримує Віктор Медвечук.

Раніше у Росії заявляли, що остаточне рішення щодо долі Олега Сенцова та інших засуджених прийматимуть федеральні суди РФ.

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY