detector.media
13.07.2016 09:00
ОБСЄ засудило внесення журналістів до російського списку «екстремістів»
ОБСЄ засудило внесення журналістів до російського списку «екстремістів»
В Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ) висловили стурбованість у зв'язку з рішенням Федеральної служби з фінансового моніторингу в Росії опублікувати оновлений список «терористів і екстремістів», який включає в себе представників засобів масової інформації (ЗМІ).

Про це пише «Українська правда» з посиланням на заяву представника ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дуні Міятович.

 Вона вважає, що публікація списку може поставити журналістів і їхню безпеку під загрозу.

 «Це відповідальність уряду – забезпечувати безпеку журналістів; він не повинен наражати їх небезпеці на основі підозр державних обвинувачів за антиекстремістським законом», - сказала пані Міятович.

Розширений перелік іноземців, росіян і кримчан, яких називає терористами й екстремістами, Росія оприлюднила 12 липня.

Загалом до списку внесено 6 тисяч осіб, серед них 22 кримчан, які позначені як росіяни. У списку є кримські журналісти Микола Семена, який як оглядач співпрацював із «Радіо Свобода» і його проектом «Крим.Реалії», і Анна Андрієвська з Центру журналістських розслідувань. Терористами названо Олександра Кольченка, Олега Сенцова, Олексія Чирнія і нещодавно звільненого Геннадія Афанасьєва

 До переліку внесли і голову Цивільного корпусу «Азов – Крим» Станіслава Краснова, якого судять за звинуваченням у незаконному поводженні зі зброєю, а СБУ підозрює у зв’язках із російськими спецслужбами. 

 Пані Міятович зазначила, що вона та інші міжурядові органи неодноразово вказували на недоліки антиекстремістського законодавства Росії і висловила свою стурбованість з приводу його застосування, в тому числі щодо останніх вердиктів стосовно журналістів і попереджень засобам масової інформації.

Нагадаємо, офіс представника ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дуні Міятович працюватиме над створенням спеціальної місії з прав журналістів до окупованого Криму. Таке рішення було ухвалене під час зустрічі в офісі ОБСЄ у Відні за участі керівників Незалежної медіапрофспілки України (НМПУ), Національної спілки журналістів України (НСЖУ) та Спілки журналістів Росії (СЖР)

Раніше представник пані Міятович у відповідь на заклик Незалежної медіапрофспілки України (НМПУ) і Національної спілки журналістів України (НСЖУ) створити спеціальну місію з вивчення ситуації з правами журналістів в окупованому Росією Криму заявила, що вже працює над цим, і у липні відвідає Україну.

На фото – Дуня Міятович

Фото: www.osce.org

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY