detector.media
07.07.2016 16:15
Інтернет-видання почали друкувати щоденник Марії Варфоломеєвої
Інтернет-видання почали друкувати щоденник Марії Варфоломеєвої
«Радіо Свобода» на своєму сайті опублікувало уривки зі щоденника журналістки Марії Варфоломеєвої, яка понад рік провела в полоні бойовиків «ЛНР».

Як зазначено на сайті «Радіо Свобода», до того, як потрапити в полон бойовиків «ЛНР», починаючи з літа 2014 року, журналістка Марія Варфоломеєва висвітлювала події в Луганську в «найгарячіші» дні збройного конфлікту на Донбасі, описуючи життя людей в окупованому місті.

На інтернет-сайті опублікувало уривки зі щоденника Марії та її фото:

«У серпні, коли посилились обстріли Луганська, доводилося спати в коридорі. Це, звісно, було лише ілюзією безпеки: від прямого потрапляння нічого не врятує. Але так здавалося спокійніше… Протягом п’яти місяців у деяких районах Луганська не було води і світла. У черзі за водою луганчани стояли по 2-3 години під палючим сонцем і під загрозою обстрілу. Тут проявилися хороші і погані якості людей. Однорукий старий ніс на культі бутель води, а поруч стояли здорові мужики, і всім було байдуже. Тільки після того, як я взялася йому допомогти, їм стало соромно, і вони забрали бутилі в мене і у нього і провели його до дому...» – пише в щоденнику Марія Варфоломеєва.

Нагадаємо, 3 березня, Президент України Петро Порошенко повідомив про звільнення з полону «ЛНР» луганської журналістки Марії Варфоломеєвої.

Марію Варфоломєєву обміняли на двох осіб – цивільну Ольгу Литовченко й військового, громадянина РФ Івана Горбунова. Одразу після звільнення журналістки їй зателефонував Петро Порошенко та запросив у Київ.

У полоні бойовиків «ЛНР» луганська журналістка Марія Варфоломєєва перебувала більше року. 9 січня 2015 року її затримали  бойовики «ЛНР» під час фотографування житлових будинків на одній з вулиць Луганська. Зі слів журналістки, вона робила фотозйомку для одного з харківських видань. Згодом стало відомо, що бойовики висунули їй звинувачення в «коригуванні артилерійського вогню», за що їй загрожує 15 років «ув'язнення».

До окупації Луганська Марія Варфоломеєва працювала в місцевому виданні «Свободный репортер», яке припинило існування після початку бойових дій. Редактор «Свободного репортера» Анна Руденко неодноразово підтверджувала факт співпраці пані Варфоломєєвої з виданням. Також журналістка співпрацювала з інтернет-виданням «Восток-медиа» та була фіксеркою для центральних телеканалів.

26 лютого 2016 року Уповноважена Президента України з мирного врегулювання ситуації в Донецькій та Луганській областях, представник України у гуманітарній підгрупі на переговорах у Мінську Ірина Геращенко повідомила  про позитивні зрушення у перемовинах щодо першочергового звільнення з полону «ДНР»-«ЛНР» жінок і важкохворих.

Того ж дня звільнені з полону українці розповіли про поганий стан здоров’я журналістки Марії Варфоломеєвої.

 

На фото - журналістка Марія Варфоломеєва

Фото: «Радіо Свобода»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY