Україна наполягає на першочерговому звільненні з полону бойовиків жінок. У полоні «ЛНР» - журналістка Варфоломеєва

Україна наполягає на першочерговому звільненні з полону бойовиків жінок. У полоні «ЛНР» - журналістка Варфоломеєва

26 Лютого 2016
1817
26 Лютого 2016
17:01

Україна наполягає на першочерговому звільненні з полону бойовиків жінок. У полоні «ЛНР» - журналістка Варфоломеєва

1817
Уповноважена Президента України з мирного врегулювання ситуації в Донецькій та Луганській областях, представник України у гуманітарній підгрупі на переговорах у Мінську Ірина Геращенко повідомила про позитивні зрушення у перемовинах щодо першочергового звільнення з полону «ДНР»-«ЛНР» жінок і важкохворих.
Україна наполягає на першочерговому звільненні з полону бойовиків жінок. У полоні «ЛНР» - журналістка Варфоломеєва
Україна наполягає на першочерговому звільненні з полону бойовиків жінок. У полоні «ЛНР» - журналістка Варфоломеєва

Про це вона написала у своєму Facebook 26 лютого.

«Ще в січні украінська сторона запропонувала розблокувати процес звільнення заручників і звільнити в першу чергу жінок, людей з важкими діагнозами і хворобами. В тюрмах на окупованій територіі залишається 4 украінських жінок і щонайменше 20 украінців з важкими діагнозами. І ми наполягаємо на іх першочерговому звільненні. І в цьому напрямку в найближчі дні мають бути позитивні новини», - повідомила вона. 

Нагадаємо, у полоні бойовиків «ЛНР» більше року перебуває луганська журналістка Марія Варфоломєєва. У січні перший секретар Національної спілки журналістів України (НСЖУ) Сергій Томіленко повідомив, що за його даними, журналістку включено представниками «ЛНР» до пріоритету обміну полоненими на переговорах у Мінську (Білорусь) Тристоронньої контактної групи з врегулювання кризи на сході України. Однак звільнення Марія Варфоломеєвої і досі не відбулося.

Як відомо, 9 січня 2015 року Марію Варфоломеєву затримали  бойовики «ЛНР» під час фотографування житлових будинків на одній з вулиць Луганська. Зі слів журналістки, вона робила фотозйомку для одного з харківських видань. Згодом стало відомо, що бойовики висунули їй звинувачення в «коригуванні артилерійського вогню», за що їй загрожує 15 років «ув'язнення».

До окупації Луганська Марія Варфоломеєва працювала в місцевому виданні «Свободный репортер», яке припинило існування після початку бойових дій. Редактор «Свободного репортера» Анна Руденко неодноразово підтверджувала факт співпраці пані Варфоломєєвої з виданням. Також журналістка співпрацювала з інтернет-виданням «Восток-медиа» та була фіксеркою для центральних телеканалів.

На початку червня 2015 року українські журналістські організації та рухи звернулися до Президента України Петра Порошенка, тодішнього голови СБУ Валентина Наливайченка, міжнародних правозахисних організацій та дипломатичних структур з вимогою вжити всіх зусиль для звільнення луганської журналістки Марії Варфоломеєвої з полону так званої «ЛНР».

Влітку 2015 року речниця прес-центру СБУ Олена Гітлянська заявила, що створений при Службі безпеки України Міжвідомчий центр допомоги громадянам у питаннях звільнення полонених, заручників та віднайдення зниклих безвісти вживають всіх можливих заходів для звільнення журналістки Марії Варфоломеєвої.

Волонтер Харківської правозахисної групи Юрій Гуков, який брав участь у переговорах щодо звільнення Марії Варфоломеєвої, повідомив, що «ЛНР» хоче обміняти журналістку на чоловіка, який приніс на блок-пост банку меду з вибухівкою. Українська сторона вважає такий обмін неприйнятним. Представник Служби безпеки України у відповідь на запитання шеф-редактора «Детектор медіа» Наталії Лигачової про долю Марії Варфоломеєвої на зустрічі медійних організацій із силовиками в Адміністрації Президента 16 вересня повідомив, що українська сторона постійно ставить питання про звільнення луганської журналістки Марії Варфоломеєвої, але інша сторона висуває неприйнятні умови.

У грудні 2015 року перший секретар Національної спілки журналістів України (НСЖУ) Сергій Томіленко заявив, що Спілка не залишає спроб її звільнити і шукає офіційні та неофіційні канали для вирішення її долі.

У січні 2016 року Посол США в Україні Джеффрі Пайєтт закликав «ЛНР» звільнити з полону захоплену рік тому громадську активістку і луганську журналістку Марію Варфоломеєву.

 

На фото - Ірина Геращенко. Фото - ednist.info

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1817
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду