detector.media
15.06.2016 16:06
Цеголко заявляє, що питання про обмін Сенцова та інших обговорюватиметься у Мінську
Цеголко заявляє, що питання про обмін Сенцова та інших обговорюватиметься у Мінську
Питання якнайшвидшого звільнення громадян України Олега Сенцова, Миколи Карпюка та Станіслава Клиха буде як пріоритетне підніматися на переговорах в Мінську, повідомив прес-секретар президента України Святослав Цеголко.

Про це повідомляє «Інтерфакс-Україна».

«Президент України на всіх рівнях піднімає питання звільнення всіх українських в'язнів, в тому числі - Сенцова, Клиха і Карпюка», - сказав Святослав Цеголко журналістам, відповідаючи на запитання агентства «Інтерфакс-Україна» щодо подальших перспектив звільнення українських в'язнів в РФ.

За його словами, за дорученням Президента України, це питання буде підніматися українськими учасниками переговорів в Мінську.

Відповідаючи на уточнююче запитання щодо методів звільнення, Святослав Цеголко зазначив, що мова навіть йде про подальший міжнародний тиск на РФ з метою звільнення українців.

Водночас  прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков заяляє, Росія і Україна продовжують переговори щодо обміну різних кандидатур. Він висловив сподівання, що «спільна робота» ведеться також із повернення в Україну засудженого у Росії Олега Сенцова. За його словами, остаточні рішення з російського боку буде приймати Володимир Путін. Дмитро Пєсков також визнав, що контакти із російською стороною підтримує Віктор Медвечук.

Раніше у Росії заявляли, що остаточне рішення щодо долі Олега Сенцова та інших засуджених прийматимуть федеральні суди РФ.

Нагадаємо, 25 серпня 2015 року  Північно-Кавказький військовий окружний суд РФ визнав українського кінорежисера Олега Сенцова винним в організації терористичного угрупування і засудив його до 20 років колонії суворого режиму. Українському активісту Олександру Кольченку суд присудив 10 років позбавлення волі в колонії суворого режиму.

Міністерство юстиції України надіслало  російській стороні запит щодо повернення на територію України Олега Сенцова, Юрія Солошенка, Олександра Кольченка і Геннадія Афанасьєва. Мін’юст України зажадав від Москви виконання конвенції про передачу засуджених, відзначаючи, що вони знаходяться у важкому стані, для деяких існує загроза життю.

14 червня українських політв’язнів Юрія Солошенка і Геннадія Афанасьєва було звільнено завдяки обміну на журналістів Олену Гліщинську і Віталія Діденка, яких було затримано у 2015 році за підозрою у сепаратизмі.

Перед цим Президент РФ Володимир Путін помилував Геннадія Афанасьєва і Юрія Солошенка. 

Геннадій Афанасьєв два тижні думав над проханням про помилування, боячись підвести Олега Сенцова і Олександра Кольченка, заявив його адвокат  Олександр Попков.

Фото: АФП, svoboda.org

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY