detector.media
27.05.2016 12:14
Мінфін двічі відмовився виділити гроші на телевежу на Донбасі, яка може відновити українське мовлення – Стець
Мінфін двічі відмовився виділити гроші на телевежу на Донбасі, яка може відновити українське мовлення – Стець
Міністр інформаційної політики Юрій Стець заявив, що відновлення українського мовлення на контрольовані українською владою і окуповані сепаратистами території здійснюється без залучення коштів із держбюджету. За його словами, Мінфін поки не дає згоди на виділення грошей на побудову нової телевежі на Донбасі, яка могла б забезпечити покриття регіону українським мовленням.

Про це міністр сказав в інтерв’ю виданню «Ліга.net».

У відповідь на питання журналіста, чи виділялися державою гроші для відновлення українського мовлення на Донбасі Юрій Стець сказав:  «Виділялися гроші? Державою - ні. Крапка. Для того, щоб відновити там мовлення, потрібно звільнити Луганськ і Донецьк. Не секрет, що найбільші вишки з найпотужнішими передавачами в тому регіоні знаходяться в Луганську і Донецьку. Можна побудувати свої нові вишки, і ми подали такий проект на розгляд Кабміну, але навіть в разі позитивної резолюції побудувати їх за місяць-два не вийде. А повісити на дерева поруч з будинками передавачі і антени - це не дасть результату».

За його словами, міністерство інформаційної політики (МІП) працює над тим, щоб встановити на лінії зіткнення нові потужні передавачі, надані безкоштовно країнами-партнерами.

«Проте максимально, що ми можемо робити в цій ситуації, ми робимо. Якщо подивитися звіти по напрямку встановлення українського телерадіомовлення в Донбасі, то ви побачите успішні спроби міністерства отримати техніку та обладнання (аналогові передавачі) у наших партнерів: США, Литви і Польщі на безоплатній основі. У міністерстві створена комісія, яка займається поширенням цього обладнання на місцях. Це першочергове завдання міністерства. І вже зараз близько 25 передавачів стоять на лінії зіткнення. Але чи можуть вони покрити весь периметр зіткнення українським сигналом? Ні, не можуть. Це не дозволяє рельєф місцевості», - сказав Юрій Стець.

Він підкреслив, що міністерство пропонує «в певних містах українського Донбасу, там де дозволяє рельєф місцевості, поставити телевежі». Водночас, на будівництво нових телевеж на Донбасі потрібно виділення коштів з бюджету. Цю пропозицію поки що не підтримало керівництво Мінфіну в двох складах уряду.

«Залежно від висоти і від місцевості це може бути від двох до 20 мільйонів гривень. Все подано в Кабмін, узгодження проходить в трьох міністерствах: Мін'юст, Мінфін і Мінекономіки. Це подавалося ще при минулому уряді, але, на жаль, ми отримали висновок Мінфіну про те, що грошей уряд не може виділити. Ми подали той же пропозицію знову в новому Кабміні, проговорювали це з депутатами, і знову, на жаль, прийшла відповідь Мінфіну, що ми не можемо виділити гроші з резервного фонду. Пробуємо ще раз. Якщо знову відмовлять, то ми підемо через Верховну Раду. Думаю, ми знайдемо необхідну кількість депутатів, які через бюджетний комітет проведуть це рішення, і сесійний зал нас підтримає», - заявив Юрій Стець.

Поки коштів не виділено, міністерство реалізує проект встановлення на лінії зіткнення супутникових антен, придбаних спонсорським коштом.

«Крім цього, розуміючи, що через рельєф є проблеми з сигналом ми, знову ж таки, не за гроші бюджету, а за спонсорські встановлюємо там супутникові антени, супутникове обладнання. Зараз близько 150 антен і тюнерів передані на периметр зіткнення - без копійки з бюджету. За рахунок неурядових донорських організацій», - повідомив міністр.

Нагадаємо, радник міністра інформаційної політики, народний депутат України Олександр Бригинець повідомив, що встановлення на контрольованій українською владою території Луганської області 135-метрової телевежі забезпечить доступ до ефірного мовлення українських телеканалів всім мешканцям області.

Раніше заступниця міністра інформаційної політики Тетяна Попова повідомила, що у Луганській області буде зведено 135-метрову вишка - точне розташування я вона не назвала з огляду на безпеку. «Вона повинна добивати до Луганська, але представники «ЛНР» дуже активно займаються глушінням, хоча мовлення з високою телевежі на потужних передавачах їм буде глушити складніше», - сказала вона.

Тетяна Попова також повідомила, що в Луганській області буде встановлено готову телевежу, яку надали партнери. За її словами, вежа буде зібрана влітку. У березні вона сказала «Детектору медіа», що «ще одну вежу ми повинні встановити в Луганській області, вона вже готова, але ще не надійшла до України від наших партнерів, і чекати її треба ще пару місяців».

У травні Олександр Бригинець повідомив, що 180-метрова телевежа на горі Карачун поблизу Слов’янська (Донецька область) готова до встановлення. Для початку монтажу конструкцій потрібне погодження Держбудінспекції.

Фото: «Ліга.net»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY