detector.media
22.03.2016 17:05
Порошенко заявив, що не визнає вироку суду щодо Савченко і готовий обміняти її на російських військових (ВІДЕО)
Порошенко заявив, що не визнає вироку суду щодо Савченко і готовий обміняти її на російських військових (ВІДЕО)
Президент України Петро Порошенко заявляє, що Україна не визнає обвинувального вироку російського суду для Надії Савченко і закликає президента Росії Володимира Путіна повернути її в Україну в обмін на двох російських військових, затриманих минулого року на Донбасі.

Про це йдеться у відеозверненні Петра Порошенка.

«Шкода, що нічого, навіть віддалено схожого на суд в процесі проти Надії Савченко світ не побачив. Це було ганебне судилище, яке країна-агресор влаштувала проти українського Офіцера з великої літери, яка, як і належить, боронила свою землю від ворожих зазіхань. Україна ніколи, – ще раз наголошую, ніколи! – не визнає ані цього судилища, ані їхнього так званого вироку, який своєю абсурдністю і жорстокістю свідчить про повернення російської юстиції в часи Сталіна-Вишинського», – сказав Президент України.

Петро Порошенко наголосив на запровадженні з боку України та міжнародної спільноти персональних санкцій проти всіх осіб, які причетні до переслідування Надії Савченко, Олега Сенцова та інших українських патріотів-заручників, які піддаються тортурам у тюрмах на території Росії.

Глава держави також наголосив, що боротьба за звільнення Надії Савченко та інших українських громадян відсьогодні вступає у вирішальну стадію. Петро Порошенко ще раз заявив, що робить для цього все можливе.

«Під час зустрічей на найвищому рівні у Нормандському форматі я неодноразово піднімав питання звільнення Надії та інших українських заручників. Президент Путін тоді заявляв, що після так званого судового рішення поверне Надію Савченко Україні. Настав момент виконати цю обіцянку», – йдеться в заяві президента.

Петро Порошенко заявив про готовність почати переговори щодо обміну засудженої.

«Я в свою чергу готовий передати Росії двох російських військовослужбовців, затриманих на нашій території за їхню участь у збройній агресії проти України. Судовий розгляд їхніх справ перебуває на фінальній стадії. Одразу після їх завершення я готовий шляхом відповідних процедур забезпечити їхній виїзд до Російської Федерації», – заявив глава держави.

За його словами, такий підхід відповідає пункту шість Мінських домовленостей – про обмін всіх на всіх. «І це має бути зроблено негайно», – зазначив президент.

Петро Порошенко також висловив від всього українського народу солідарність з матір’ю і сестрою Надії Савченко, і запевнив, що вірить в повернення бранки в Україну.

Нагадаємо, сьогодні, 22 березня, Донецький міський суд Ростовської області Росії визнав Надію Савченко винною у вбивстві двох російських журналістів, замаху на вбивство мирних громадян і незаконному перетині кордону і засудив її до 22 років позбавлення волі.

У червні 2014 року сепаратисти захопили Надію Савченко в полон, а потім насильно перевезли через кордон і передали російським силовикам.

Надію Савченко звинувачують у Росії за статтями Кримінального кодексу РФ про «вбивство» і «замах на вбивство» - за про нібито причетність до загибелі двох кореспондентів ВДТРК Ігоря Корнелюка й Антона Волошина. 17 червня 2014 року під Луганськом під час мінометного обстрілу селищ Мирне і Металіст отримав тяжкі поранення і помер у лікарні журналіст російської ВДТРК Ігор Корнелюк. Разом із кореспондентом російської ВДТРК загинув другий член знімальної групи телерадіокомпанії, звукорежисер Антон Волошин. У прес-центрі АТО і прес-службі СБУ заявили, що Ігор Корнелюк працював у зоні дії бойовиків на Луганщині без акредитації й належних засобів захисту.

Надія Савченко на суді у Росії не визнала себе винною і наголосила, що загиблі співробітники російських ЗМІ Ігор Корнелюк і Антон Волошин «винні в тому, що нехтували правилами безпеки». Вона також наголосила, що телеканал «Россия 1» використовував журналістів для підготовки брехвилих репортажів про Україну.

Фото: ТАСС

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY