detector.media
22.03.2016 15:11
На суді у Росії заявили, що вина Савченко підтверджена – вирок обвинувальний, 22 роки тюрми (ОНОВЛЕНО)
На суді у Росії заявили, що вина Савченко підтверджена – вирок обвинувальний, 22 роки тюрми (ОНОВЛЕНО)
Сьогодні, 22 березня, Донецький міський суд Ростовської області Росії вирішив, що провина громадянки України Надії Савченко у причетності до загибелі журналістів каналу «Россия 1» підтверджена, і засудив її до 22 років ув'язнення в колонії загального режиму.

Про це в судовому засіданні, оголошуючи вирок Надії Савченко, заявив суддя Леонід Степаненко, повідомляє «Радіо Свобода».

«Провина Савченко підтверджується свідченнями потерпілих і свідків, які не мають суттєвих суперечностей», – відзначив він.

«Вірити свідкам, які говорять, що Савченко потрапила в полон до обстрілу, підстав немає», – додав суддя.

«Імунітет делегата ПАРЄ Савченко згідно Генеральної Угоди проігнорований судом! Все, вирок обвинувальний!», - написав у своєму Twitter адвокат Надії Савченко Марк Фейгін.

Суд визнав Надію Савченко винною у загибелі журналістів каналу «Россия 1», незаконному перетині кордону РФ і обстрілі мирних жителів.

«Не є можливим виправлення Савченко поза ізоляції від суспільства», - постановив суд.

За повідомленням «Укрінформ», Донецький міський суд Ростовської області не встиг оголосити точний термін ув'язнення. Суддя взяв перерву на 5 хвилин, оскільки, коли він почав оголошувати термін ув'язнення, Надія Савченко почала співати «Горіла шина, палала!».

Згодом адвокат Микола Полозов написав у Twitter: «Вбивство - 18, замах - 10, перетин кордону - штраф. Разом: 22 роки і штраф 30 тисяч рублів. #FreeSavchenko».

Як повідомляє коресподент ТСН із зали суду, Надію Савченко визнали винною за трьома статтями: за «вбивство журналістів» присудили 18 років, за «замах на вбивство» мирних громадян – 4 роки і штраф за «незаконний перетин кордону».

«Я закликаю вийти активістів з мирним протестом проти злочинного вироку щодо невинної Савченко! Просто зараз #FreeSavchenko», - написав Марк Фейгін.

Раніше стало відомо, що до зали суду Донецька Ростовської області Росії, де триває 22 березня оголошення вироку у справі Надії Савченко, після перерви не пропустили багатьох журналістів, натомість провели «тітушок». Про це повідомив її адвокат Микола Полозов.

«У суді скандал. Журналістів, крім двох українських і федеральних російських каналів не пускають в зал. А «тітушок» запустили»,написав він у Twitter.

Донецький міський суд Ростовської області Росії 22 березня продовжує зачитувати вирок Надії Савченко. Очікується, що сьогодні суддя завершить процедуру зачитування вироку і буде винесено вердикт суду.

Раніше російська прокуратура зажадала засудити Надію Савченко до 23 років ув’язнення, а захист пропонував повністю виправдати.

Нагадаємо, у червні 2014 року сепаратисти захопили Надію Савченко в полон, а потім насильно перевезли через кордон і передали російським силовикам.

Надію Савченко звинувачують у Росії за статтями Кримінального кодексу РФ про «вбивство» і «замах на вбивство» - за про нібито причетність до загибелі двох кореспондентів ВДТРК Ігоря Корнелюка й Антона Волошина. 17 червня 2014 року під Луганськом під час мінометного обстрілу селищ Мирне і Металіст отримав тяжкі поранення і помер у лікарні журналіст російської ВДТРК Ігор Корнелюк. Разом із кореспондентом російської ВДТРК загинув другий член знімальної групи телерадіокомпанії, звукорежисер Антон Волошин. У прес-центрі АТО і прес-службі СБУ заявили, що Ігор Корнелюк працював у зоні дії бойовиків на Луганщині без акредитації й належних засобів захисту.

Надія Савченко на суді у Росії не визнала себе винною і наголосила, що загиблі співробітники російських ЗМІ Ігор Корнелюк і Антон Волошин «винні в тому, що нехтували правилами безпеки». Вона також наголосила, що телеканал «Россия 1» використовував журналістів для підготовки брехвилих репортажів про Україну.

Росія відмовляється визнати міжнародний імунітет Надії Савченко як члена делегації України в Парламентській асамблеї Ради Європи.

21 березня у Росії суд почав оголошувати вирок у справі Надії Савченко.

Фото: AFP

Відео: «Радіо Свобода»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY