detector.media
15.03.2016 11:49
МЗС України обурене затягуванням у Росії розгляду справи Карпюка-Клиха
МЗС України обурене затягуванням у Росії розгляду справи Карпюка-Клиха
Міністерство закордонних справ України висловлює обурення у зв’язку із свідомим затягуванням Верховним судом Чеченської Республіки Російської Федерації розгляду сфабрикованої справи проти незаконно утримуваних громадян України Миколи Карпюка та Станіслава Клиха.

Про це йдеться у повідомленні «Урядового порталу».

Судове засідання у справі Миколи Карпюка і Станіслава Клиха несподівано перенесено через «термінову» хворобу головуючого у суді присяжних судді, а дата проведення наступного засідання залишилася невизначеною.

«Висловлюємо рішучий протест з приводу відмови у доступі до зали суду свідкам з України, представникам преси, волонтерам і рідним обвинувачених, що прибули у супроводі дипломатів Генерального консульства України в Ростові-на-Дону для участі у судовому засіданні», - заявляє МЗС України.

Відомство також розцінює зазначені дії російської сторони, а також систематичні відмови у доступі українських консулів до Миколи Карпюка і Станіслава Клиха як правове свавілля, в результаті якого «грубо порушується право незаконно утримуваних громадян України на свободу, безпеку, а також справедливий судовий розгляд».

Міністерство закордонних справ України вимагає від російської сторони усунути наявні перешкоди у відвіданні консульськими посадовими особами України  незаконно утримуваних Миколи Карпюка та Станіслава Клиха і припинити судову розправу над громадянами України.

Як повідомляє «Радіо Свобода», 14 березня розгляд справи громадян України Миколи Карпюка і Станіслава Клиха перенесли на невизначений термін. Як повідомили у прес-службі Верховного суду Чечні, це пов’язано з тим, що суддя Вахід Ісмаїлов, який веде справу, взяв лікарняний на місяць.

Миколу Карпюка і Станіслава Клиха звинувачують в «участі в банді», вбивстві й замаху на вбивство російських військовослужбовців. Російське слідство стверджує, що вони в часи Першої чеченської війни створювали в Україні групи для участі в боях проти російських військ за незалежну Чечню, а Микола Карпюк у кінці 1994 й на початку 1995 року сам начебто брав у них участь.

За інформацією ЗМІ, російські спецслужби викрали Миколу Карпюка в березні 2014 року в Чернігівській області. Історик, журналіст Станіслав Клих був затриманий у Росії у 2014 році, коли поїхав до своєї вагітної співмешканки в Орловську область (Росія).

Обидва заперечують свою провину і заявляють, що були незаконно затримані, а визнання були отримані російським слідством під тортурами. «Открытая Россия» навела текст письмової заяви Станіслава Клиха про тортури.

Російський правозахисний центр «Меморіал» у лютому визнав політичними в’язнями громадян України Миколу Карпюка і Станіслава Клиха.

Фото: 5-й канал

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY