detector.media
10.03.2016 12:06
Надія Савченко припинила сухе голодування до вироку суду
Надія Савченко припинила сухе голодування до вироку суду
Українська громадянка, народний депутат України Надія Савченко, яка очікує у Росії вироку суду за сфабрикованою справою у причетності до загибелі журналістів каналу «Россия 1», припинила сухе голодування. Водночас вона написала, що не прийматиме їжу й надалі.

Про це у Twitter повідомляють адвокати Надії Савченко Марк Фейгін та Микола Полозов.

«Слава Богу! Надя Савченко припинила сухе голодування. На її рішення вплинули прохання Петра Порошенка і всіх, хто її підтримав! #FreeSavchenko», - написав Микола Полозов.

Марк Фейгін також підтвердив, що Надія Савченко, яка перебуває у СІЗО, припила сухе голодування.

«Вийшов від Наді. Вона припинила голодування на прохання президента Петра Порошенка і співвітчизників #FreeSavchenko», - написав адвокат.

Він також опублікував листа Надії Савченко.

Вона написала, що знає про акції за її звільнення, які відбулись в Україні, Росії та інших країнах світу. «Я вас чую. Я знаю, що ви поклали багато сил на те, щоб визволити мене, і багато хто з вас в Росії за це постраждав. Я не хочу, що моя воля була ціною неволі інших», - написала вона.

Надія Савченко заявила, що вдячна Україні і ніколи не зречеться своєї Батьківщини, і буде продовжуватиме боротьбу.

«Проти неправди є одна зброя – правда! Я буду боротися так, щоб показати світові, що правда дорожча за життя! Я ніколи не визнаю ні своєї вини, ні російського суду», - заявила вона.

Водночас Надія Савченко повідомила, що не прийматиме їжу й надалі.

«Я почула ваш біль, люди, і до вироку суду зміню сухий голод на голод на воді. Суд прислухався до моїх вимог і взяв на винесення вироку тиждень. Це ще одна наша перемога у цьому бою!», - заявила вона.

Сестра Савченко Віра повідомила, що Надія після вироку знову поновить сухе голодування. «Надя вйшла із сохої голодовки. Питиме воду і коктель для після прооперованих пацієнтів "Нутрісон", 1 л в день. Після вироку знову поновить суху голодовку. Таке її рішення», - написала Віра Савченко на своїй сторінці в Facebook.

Як повідомляє у Facebook російський журналіст Аркадій Бабченко, Надія Савченко на його прохання відповіла на питання громадян з Росії і України. 

«Надіє, доброго дня. Мене звуть Аркадій Бабченко. Коротко про себе: москвич, дисидент, націонал-зрадник, бандерівець і п'ята колона. Крим - Україна. Путін - узурпатор влади. Окупація Донецька - злочинна агресивна війна. Оскільки засоби масової інформації в Росії перетворилися на засоби масового зомбування (а я взагалі вважаю, що наймогутніша зброя, якою володіє Росія, це не "Іскандери" і підводні човни, а зомбоящик), намагаюся працювати сам по собі, дотримуватися принципів незалежної журналістики, для чого веду свої блоги в соцмережах. У такому форматі в Росії журналісту поки ще можна існувати. Висловлювати свою думку в інтернеті поки що виходить. Хоча, я гадаю, що і це - питання часу», - написав він.

Журналіст повідомив, що його проект називається «Журналістика без посередників» - «тобто між мною і читачем немає посередника ані у вигляді редакції, ані у вигляді цензури».

«Люди, безумовно, дуже хочуть знати про Вас. І тоді я запропонував і читачам і Марку Фейгіну зробити ось що - хай люди самі запитають Надію Савченко про те, що їм цікаво. Я спробую звести питання до якогось єдиного знаменника. А Марк обіцяв спробувати передати їх Вам. Питань прийшло дуже багато - близько двохсот», - повідомив він.

Відповіді Надії Савченко можна прочитати у Facebook Аркадія Бабченка.

Нагадаємо, 17 червня 2014 року під Луганськом під час мінометного обстрілу отримав тяжкі поранення і помер у лікарні журналіст російської ВДТРК Ігор Корнелюк. Разом із кореспондентом російської ВДТРК загинув другий член знімальної групи телерадіокомпанії, звукорежисер Антон Волошин. У прес-центрі АТО і прес-службі СБУ заявили, що Ігор Корнелюк працював у зоні дії бойовиків на Луганщині без акредитації й належних засобів захисту.

Надію Савченко судять у РФ за статтями Кримінального кодексу Росії про «вбивство» і «замах на вбивство» - за про нібито причетність до загибелі двох кореспондентів ВДТРК Ігоря Корнелюка й Антона Волошина. У червні 2014 року сепаратисти захопили Надію Савченко в полон, а потім насильно перевезли через кордон і передали російським силовикам. За доказами, які надав захист, Надія Савченко не могла бути причетною до загибелі журналістів, бо потрапила в полон іще до їхньої смерті.

23 грудня 2015 року суд у Донецьку Ростовської області (Росія) на засіданні у справі Надії Савченко допитав наукову співробітницю астрономічного інституту Московського державного університету (МДУ) Ольгу Возякову. За висновками експерта, бойовики «ЛНР» взяли Надію Савченко в полон до того, як загинули російські журналісти Ігор Корнелюк і Антон Волошин.

Надія Савченко на суді у Росії не визнала себе винною у смерті російських журналістів і наголосила, що загиблі співробітники російських ЗМІ Ігор Корнелюк і Антон Волошин «винні в тому, що нехтували правилами безпеки». Вона також наголосила, що телеканал «Россия 1» використовував журналістів для підготовки брехливих репортажів про Україну.

Росія відмовляється визнати міжнародний імунітет Надії Савченко як члена делегації України в Парламентській асамблеї Ради Європи.

Фото: Twitter Марка Фейгіна

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY