detector.media
07.03.2016 13:17
Нобелівські лауреати і громадські діячі закликали звільнити Надію Савченко
Нобелівські лауреати і громадські діячі закликали звільнити Надію Савченко
Європейських лідерів закликають сприяти звільненню громадянки України Надії Савченко, яку у Росії судять за сфабрикованим звинуваченням у загибелі журналістів каналу «Россия 1». Відповідне звернення підписали декілька сотень людей, серед них – близько 270 відомих громадських діячів (Нобелівських лауреатів, художників, політиків, професорів, письменників) із 20 країн світу.

Про це повідомляє «Радіо Свобода».

«Ми звертаємося до Вас, щоб вжити надзвичайних заходів з метою негайного і безумовного звільнення 34-річної Надії Савченко, української громадянки, викраденої і ув’язненої впродовж понад двадцяти місяців у Російській Федерації. Російська влада зробила посміховиськом громадянські права, міжнародне право і свою власну конституцію», – йдеться у зверненні.

Автори документа наголошують, що Росія виявляє презирство до міжнародної спільноти й до Мінського протоколу. «Наша здатність врятувати їй життя буде перевіркою ефективності міжнародної дипломатії та нашої прихильності до європейських цінностей», – йдеться в заяві.

Серед тих, хто підписав петицію, – письменниця, лауреат Нобелівської премії з літератури (Білорусь) Світлана Алексієвич, письменник (Литва/США) Томас Венцлова, письменник, лауреат Нобелівської премії з літератури (Австрія) Ельфріде Єлінек, колишній міністр закордонних справ Німеччини Маркус Мекель, колишній посол Франції в Україні Філіп де Суремайн, президент групи «Альянс лібералів і демократів за Європу» в Європейському парламенті, колишній прем’єр-міністр Бельгії Гі Вергофстадт.

Як відомо, Надія Савченко оголосила сухе голодування 3 березня після того, як суд не дав їй виступити з останнім словом і переніс засідання на 9 березня.  При цьому вона заборонила годувати себе силоміць, однак, як пояснювали адвокати, за російським законодавством їй не можуть дозволити померти.

6 березня на Майдані Незалежності в Києві відбулася акція на підтримку Надії Савченко, у якій взяло участь понад 2 тис. громадян. 5 березня засновниця російської телекомпанії РЕН-ТВ Ірена Лісневська закликала президента Росії Володимира Путіна звільнити українську льотчицю Надію Савченко. 8 березня о 12.00 у Києві та Львові пройдуть акції «Свободу Надії».

Нагадаємо, 17 червня 2014 року під Луганськом під час мінометного обстрілу селищ Мирне і Металіст отримав тяжкі поранення і помер у лікарні журналіст російської ВДТРК Ігор Корнелюк. Разом із кореспондентом російської ВДТРК загинув другий член знімальної групи телерадіокомпанії, звукорежисер Антон Волошин. У прес-центрі АТО і прес-службі СБУ заявили, що Ігор Корнелюк працював у зоні дії бойовиків на Луганщині без акредитації й належних засобів захисту.

Надія Савченко на суді у Росії не визнала себе винною і наголосила, що загиблі співробітники російських ЗМІ Ігор Корнелюк і Антон Волошин «винні в тому, що нехтували правилами безпеки». Вона також наголосила, що телеканал «Россия 1» використовував журналістів для підготовки брехвилих репортажів про Україну.

Надію Савченко звинувачують за статтями Кримінального кодексу Росії про «вбивство» і «замах на вбивство» - за про нібито причетність до загибелі двох кореспондентів ВДТРК Ігоря Корнелюка й Антона Волошина.

У червні минулого року сепаратисти захопили Надію Савченко в полон, а потім насильно перевезли через кордон і передали російським силовикам. За доказами, які надав захист, Надія Савченко не могла бути причетною до загибелі журналістів, бо потрапила в полон іще до їхньої смерті. Вона теж відкидає всі звинувачення.

Росія відмовляється визнати міжнародний імунітет Надії Савченко як члена делегації України в Парламентській асамблеї Ради Європи.

23 грудня 2015 року суд у Донецьку Ростовської області (Росія) на засіданні у справі Надії Савченко допитав наукову співробітницю астрономічного інституту Московського державного університету (МДУ) Ольгу Возякову. За висновками експерта, бойовики «ЛНР» взяли Надію Савченко в полон до того, як загинули російські журналісти Ігор Корнелюк і Антон Волошин.

 Фото: REUTERS

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY