detector.media
15.10.2015 12:03
Прокуратура Австрії знайшла докази переміщення 315 млн євро від Курченка до Ложкіна через офшори – Лещенко
Прокуратура Австрії знайшла докази переміщення 315 млн євро від Курченка до Ложкіна через офшори – Лещенко

Австрійські правоохоронці виявили документальне підтвердження переміщення 315 млн євро з рахунків компанії, пов'язаної із розшукуваним бізнесменом Сергієм Курченком, на рахунки компанії, пов'язаної з нинішнім главою Адміністрації Президента України Борисом Ложкіним, під час продажу медіаактивів. Про це у своєму блозі на «Україській правді» повідомив народний депутат від «Блоку Петра Порошенка» Сергій Лещенко.

 

Депутат повідомив подробиці кримінальної справи щодо відмивання грошей, у якій фігурують Борис Ложкін, а також нещодавно обраний народним депутатом від «Блоку Петра Порошенка» Григорій Шверк, екс-член Нацради з питань телебачення і радіомовлення та колишній віце-президент UMH Group Бориса Ложкіна.

 

Відповідно до запиту Міністерства юстиції Австрії, який був скерований до України 5 серпня 2015 року, «Центральна прокуратура по боротьбі з економічною злочинністю і корупцією веде слідство у кримінальній справі проти Бориса Ложкіна, Григорія Шверка та Світлани Шиян за підозрою у відмиванні грошей».

 

За словами пана Лещенка, усі вони фігурують у кримінальній справі як особи, які мають права підпису в компанії Integrity International Holdings Ltd, яка зареєстрована на Британських Віргінських островах. Справа стосується переоформлення власності на медіахолдинг UMH Group, який було продано Сергію Курченку. Справу було відкрито в Австрії, оскільки через рахунок в австрійському банку пройшла значна сума грошей з однієї офшорної компанії до іншої.

 

За даними пана Лещенка, в основі кримінальної справи лежить транзакція від 4 листопада 2013 року. Цього дня «було здійснено переказ або дано доручення невідомим злочинцям провести переказ грошей на суму 130 млн 520 тис. доларів з банківського рахунку в Латвії, що належить фірмі Trejoli Business Ltd (Британські Віргінські острови) на банківський рахунок компанії Integrity International Holdings Ltd, який був відкритий в австрійському Raiffeisen Bank International AG».

 

У матеріалах справи фігурує й загальна вартість, яку Сергій Курченко сплатив за медійні активи Бориса Ложкіна і його партнерів. «За вказаний період було надходжень на суму 314 млн євро і переказ на суму 315 млн євро. Ці транзакції були здійснені виключно між офшорними компаніями, в яких неможливо визначити дійсну комерційну діяльність», - вказано в запиті Мін'юсту Австрії, який цитує пан Лещенко.

 

Згідно з документами, наданими Raiffeisen Bank, повноваження за цим рахунком компанії Integrity International Holdings Ltd має Борис Ложкін, а право підпису передано Григорію Шверку і Світлані Шиян. «Саме Ложкін є мажоритарним акціонером цієї компанії - йому належить 71% акцій. Крім того, її міноритарними співвласниками є колишній депутат від блоку Тимошенко Олексій Логвиненко, підприємець Анатолій Бурбеза, та згаданий вже Григорій Шверк», - пише Сергій Лещенко.

 

На думку пана Лещенка, виявлені австрійськими правоохоронцями докази переміщення значних сум від пана Курченка до пана Ложкіна є приводом перевірити, чи всі податки було сплачено нинішнім главою Адміністрації Президента під час продажу медіаактивів.

 

Нагадаємо, у червні 2013 року UMH Group і група СЄПЕК (ВЕТЭК) Сергія Курченка підписали угоду купівлі-продажу 98% акцій UMH group. Свої частки в UMH group і проектах погодилися продати більшість партнерів пана Ложкіна. 5 листопада 2013 року Сергій Курченко і Борис Ложкін оголосили про дострокове закриття угоди з купівлі компаніями пана Курченка 99,9% акцій UMH group. Суму угоди сторони не розголошували. За оцінкою українського Forbes, вона становила $340-$370 млн.

 

Ставши главою Адміністрації Президента, у 2015 році Борис Ложкін не задекларував кошти, отримані від продажу UMH. Коментуючи відсутність у декларації інформації про ці кошти, він пояснив, що це була угода між компаніями: «Гроші від продажу UMH - це не угода, яку особисто пан Ложкін уклав з покупцем. Це угода, яку одні компанії здійснили з іншими компаніями. На той час я передав трастовій компанії свої активи, яка, власне, ними й управляє. Коли пан Ложкін отримає від цього особистий дохід, ця сума буде задекларована. Свою зарплату в Адміністрації Президента я перераховую на благодійність».

 

У вересні народний депутат від «Блоку Петра Порошенка» Сергій Лещенко повідомив, що правоохоронні органи Австрії перевіряють транзакції, які здійснював глава Адміністрації Президента Борис Ложкін. Сам Борис Ложкін тоді ж заявив, що правоохоронні органи жодної з країн світу ніколи не зверталися до нього з будь-якими претензіями.

 

Пізніше австрійські ЗМІ повідомили, що відділ по боротьбі з корупцією прокуратури Австрії знайшов факти відмивання коштів, у справі, за якою Борис Ложкін може проходити в якості свідка. У даній справі австрійська прокуратура оцінює суму збитку у 5 млн євро.

 

14 жовтня Борис Ложкін мав зустріч з головними редакторами найбільших австрійських газет.

 

«Детектор медіа»

Фото - liga.net

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY