detector.media
28.09.2015 16:56
Картка акредитації має стати символом довіри з боку штабу АТО до журналіста – спецкор ICTV (ВІДЕО)
Картка акредитації має стати символом довіри з боку штабу АТО до журналіста – спецкор ICTV (ВІДЕО)

Спеціальний кореспондент телеканалу ICTV у зоні проведення антитерористичної операції Юлія Кирієнко вважає, що картка акредитації для поїздок в зону АТО не функціонує в зоні бойових дій належним чином. Про це вона сказала в коментарі «Детектор медіа» після публічного обговорення особливостей роботи журналістів у зоні АТО, яке відбулося 28 вересня після влаштованого воєнкорами флешмобу-протесту проти обмежень з боку прес-центру штабу АТО.

 

«Картка працює лише як паспорт на прикордонних пунктах. Командири на позиціях власноруч приймають рішення - дозволити нам працювати, чи ні», - пояснює пані Кирієнко. За її словами, новим командирам секторів АТО журналісти часто «не подобаються як такі». Через це в журналістки ICTV виникло уявлення, що медійників просто намагаються усунути від роботи в зоні АТО.

 

Юлію Кирієнко також обурює відсутність чіткого механізму позбавлення журналіста акредитації на Донбасі. Унаслідок цього дозвіл на роботу в АТО може бути відкликаний в односторонньому порядку, як це трапилося зі знімальною групою телеканалу «Україна», що й стало передумовою до флешмобу журналістів.

 

Журналістка закликала до створення більш жорсткого механізму видачі акредитацій за умови, якщо після цього прес-картка стане символом довіри з боку штабу АТО до людини, котра її отримує.

 

 

За пару місяців користування акредитаційною карткою її доводиться поновлювати, оскільки вона втрачає свій зовнішній вигляд

 

Спецкореспондент також звернулася до військовиків з проханням випрацювати для журналістів чіткі інструкції щодо роботи у зоні АТО, а не звинувачувати їх у всіх проблемах. «Якщо немає механізму того, як правильно працювати для тих, хто тільки приїхав (у зону АТО), ми постійно будемо наступати на ті самі граблі», - переконана журналістка.

 

 

Нагадаємо, 25 вересня воєнні кореспонденти українських ЗМІ, які працюють у зоні антитерористичної операції, влаштували у Facebook флешмоб-протест проти обмежень з боку керівництва штабу АТО на висвітлення і зйомку важливих подій на Донбасі. Приводом до флешмобу стало позбавлення акредитації знімальної групи телеканалу «Україна». Свої вимоги до керівництва держави та командирів АТО вони висловили в публічному зверненні.

 

Міністерство оборони України вирішило створити робочу групу для вирішення низки проблемних питань, які які виникають під час співпраці військових та журналістів у ході роботи в зоні проведення антитерористичної операції.

 

Речник Генерального штабу Збройних сил України Владислав Селезньов висловив думку, що діяльність журналістів у зоні антитерористичної операції (АТО) необхідно чітко нормувати для безпеки українських військових.

 

Воєнний кореспондент «Подробностей» телеканалу «Інтер» Роман Бочкала висловив думку, що висвітлення воєнних дій потребує професійності і представників прес-центру АТО, і журналістів.

 

Тим часом ізраїльський журналіст Шимон Бріман розповів, що журналісти в Ізраїлі знімають армію лише за посередництва і в супроводі прес-служби Армії оборони Ізраїля.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY