detector.media
28.09.2015 13:35
Польських журналістів цікавить досвід «роботи на передовій» українських колег, а українців – досвід медіареформ у Польщі
Польських журналістів цікавить досвід «роботи на передовій» українських колег, а українців – досвід медіареформ у Польщі

Досвід українських журналістів, які перебувають на передовому фронті війни, що веде Росія проти України та всього світу, є надзвичайно важливим для польських колег. У свою чергу українські журналісти хочуть вивчати досвід реалізації медіареформ, що проведені у Польщі.

 

Про це зазначили керівники журналістських організацій Польщі та України на відкритті Польсько-українського медіафоруму, що триватиме 28-29 вересня у місті Казімеж-Дольни. Форум проходить уже третій рік поспіль і є спільною ініціативою Польської асоціації журналістів, Національної спілки журналістів України та Незалежної медіа-профспілки України.

 

«Хочемо аби наш форум посприяв розробці прийомів нейтралізації пропаганди,- наголошує Ядвіга Хмельовська, член правління Польської асоціації журналістів.- Журналісти мають служити суспільству, організовувати ефективну комунікацію та освіту. А не перебувати в руках маніпуляторів».

 

За словами пані Хмельовської, відомої польської дисидентки та політв'язня, з часів Євромайдану у Польщі почала розгортатися російська пропаганда у медіа. І такі маніпуляції є успішними, оскільки для Польщі нині актуальною є тема «страху перед майбутньою Україною, де до влади можуть прийти націоналісти».

 

У часи Майдану та конфлікту на Донбасі, українські журналісти відчувають найбільшу підтримку та небайдужість саме з боку польських колег. На цьому наголошує перший секретар Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко.

 

«Після жорстоких побиттів журналістів в часи Євромайдану, перша допомога з лікування репортерів та відновлення пошкодженої апаратури надійшла саме з Варшави, - каже Сергій Томіленко. - Водночас, у нас є багато спільних і "мирних" тем - обмін досвідом у сфері розбудови суспільного мовлення, реформування комунальних газет, проведення спільного журналістського конкурсу».

 

«Українські журналісти вже готові ділитися з польськими колегами унікальним досвідом роботи в гарячих точках та за надзвичайних обставин»,- підкреслює голова Незалежної медіа-профспілки Юрій Луканов.

 

У програмі ІІІ Польсько-українського медіафоруму передбачені дискусії з питань саморегуляції журналістів, захисту професійних прав журналістів в Україні, освіти молодих журналістів. Окрему сесію «Інтернет та "інформаційна війна" президента Путіна» готує викладач варшавського університету Казімєж Войціцький.

 

Участь у роботі форуму беруть 20 представників українських медіа, делегованих НСЖУ і НМПУ.

 

Нагадаємо, учасники І Польсько-українського форуму журналістів у 2013 році підписали Декларацію про співпрацю. Учасники ІІ Польсько-українського форуму журналістів у 2014 році закликали перенести з Москви з'їзд Європейської федерації журналістів, а також закликали звільнити з російського полону українського журналіста Єгора Воробйова.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY