detector.media
06.09.2015 16:00
Захист Олега Сенцова позивається до російських ЗМІ, які назвали режисера терористом одразу після затримання
Захист Олега Сенцова позивається до російських ЗМІ, які назвали режисера терористом одразу після затримання

9 вересня один з районних судів Москви розгляне скаргу про захист честі і гідності українського кінорежисера Олега Сенцова, засудженого в Росії до 20 років. Про це адвокат режисера Дмитро Дінзе розповів в інтерв'ю «Радіо Свобода».

 

Пан Дінзе розповів, що у позові йдеться про те, що коли затримали Олега Сенцова і активіста Олександра Кольченка, ЗМІ поширювали прес-реліз ФСБ Росії про те, що була затримана група осіб, яка здійснювала терористичні акти.

 

«І були вказані конкретні прізвища. ЗМІ підхопили інформацію про те, що є якісь терористи, здійснювали теракти, і вони винні у вчиненні цих актів. Власне кажучи, про це говорили так, ніби їх вина вже визначена», - сказав адвокат.

 

Він наголосив, що вирок є єдиним документом, який визначає, чи винна людина, а російськими медіа була поширена брехлива, свідомо помилкова інформація.

 

«Захист Сенцова вважає, що ЗМІ - «Перший канал», НТВ, багато держканалів, не мали права поширювати цю інформацію в категоричному сенсі. Мається на увазі, що люди, наприклад, могли поширити інформацію про підозру у вчиненні злочину, але не говорити про їхню винуватість ... Виходячи з цього, відповідно, пред'явлено позовні вимоги до основних російським телеканалам », - зазначив Дмитро Дінзе.

 

Нагадаємо, 25 серпня 2015 року Північно-Кавказький окружний військовий суд в Ростові-на-Дону засудив громадян України Олега Сенцова та Олександра Кольченка до 20 і 10 років позбавлення волі відповідно. Захист українського режисера планує оскаржити вирок суду в повному обсязі у Верховному Суді РФ. 4 вересня адвокат Олега Сенцова оскаржив обвинувальний вирок режисерові.

 

За версією російського слідства, Олег Сенцов начебто створив в Криму терористичну організацію, яка було структурним підрозділом забороненого в РФ «Правого сектора», «з метою виходу півострова зі складу Росії». Слідчий комітет вважає, що режисер разом з іншими обвинуваченими громадянами України з квітня по травень 2014 року скоїв в Сімферополі підпали офісів громадської організації «Русская община Крыма» і місцевого відділення партії «Единая Россия». Крім того, фігуранти справи обвинувачуються в спробі організації 9 травня 2014 вибуху пам'ятника Леніну в Сімферополі.

 

Кінорежисер Олег Сенцов та інші українські громадяни Олексій Чирній, Геннадій Афанасьєв та Олександр Кольченко 11 травня 2014 року були затримані й викрадені ФСБ РФ з території окупованої Росією АР Крим. Після викрадення їх доправили до слідчого ізолятора «Лефортово» в Москві. Стосовно них було порушено кримінальні справи за ч. 2 ст. 205 («терористичний акт»), ч. 2 ст. 205.4 («організація терористичного співтовариства») і ч. 3 ст. 222 («незаконний обіг зброї») КК РФ. Рішенням суду четверо українців були взяті під арешт.

 

Суд у справі  українських громадян - режисера Олега Сенцова і активіста Олександра Кольченка  відмовився долучити до справи заяву українського режисера про катування під час затримання минулого року у Криму. Водночас засуджений у Росії до 7-річного ув'язнення свідок Геннадій Афанасьєв відмовився від попередніх свідчень. Він зізнався, що змушений був дати їх після тиску і тортур. 

 

Президент України Петро Порошенко, Голова Верховної Ради Володимир Гройсман,  Прем'є-міністр України Арсеній Яценюк назвали рішення російського політично мотивованим і заявили, що будуть домагатись звільнення Олега Сенцова, Олександра Кольченка та інших українських політичних в'язнів у Росії.

 

Згодом Арсеній Яценюк повідомив, що Україна підготувала четвертий позов проти Росії у Європейський суд з прав людини за порушення права на суд українських громадян, утримуваних у РФ.

 

Більше 300 російських діячів мистецтва і журналістів просять Раду з прав людини при  президентові РФ (РПЛ) розслідувати застосування тортур до українського режисера Олега Сенцова. Звільнити пана Сенцова та інших українських політв'язнів в РФ неодноразово закликали діячі культури України та світу.

 

4 вересня Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська звернулась до голови Верховного Суду Російської Федерації В'ячеслава Лебедєва стосовно фактів застосування тортур при проведенні досудового розслідування та дискримінації у справі громадян України Олега Сенцова та Олександра Кольченка.

 

«Детектор медіа»

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY