detector.media
05.09.2015 12:49
Європарламент проведе дебати щодо порушення Росією прав Сенцова і Кольченка
Європарламент проведе дебати щодо порушення Росією прав Сенцова і Кольченка

Депутати Європейського парламенту проведуть спеціальні дебати у зв'язку з грубим порушенням Росією прав громадян України Олега Сенцова і Олександра Кольченка. Про це повідомив Президент України Петро Порошенко у Twitter. 

 

«У відповідь на моє звернення депутати Європарламенту проведуть спеціальні дебати щодо грубого порушення в РФ прав Сенцова і Кольченка», - написав Порошенко.

 

Нагадаємо, Петро Порошенко під час своєї промови на урочистостях з нагоди ювілею виходу фільму «Тіні забутих предків» зазначив, що Олег Сенцов є шістдесятником сучасності і в'язнем сумління.


Як писала «Детектор медіа», уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська звернулась до голови Верховного Суду Російської Федерації В'ячеслава Лебедєва стосовно фактів застосування тортур при проведенні досудового розслідування та дискримінації у справі громадян України Олега Сенцова та Олександра Кольченка.

 

Нагадаємо, за версією російського слідства, Олег Сенцов начебто створив в Криму терористичну організацію, яка було структурним підрозділом забороненого в РФ «Правого сектора», «з метою виходу півострова зі складу Росії». Слідчий комітет вважає, що режисер разом з іншими обвинуваченими громадянами України з квітня по травень 2014 року скоїв в Сімферополі підпали офісів громадської організації «Русская община Крыма» і місцевого відділення партії «Единая Россия». Крім того, фігуранти справи обвинувачуються в спробі організації 9 травня 2014 вибуху пам'ятника Леніну в Сімферополі.

 

Кінорежисер Олег Сенцов та інші українські громадяни Олексій Чирній, Геннадій Афанасьєв та Олександр Кольченко 11 травня 2014 року були затримані й викрадені ФСБ РФ з території окупованої Росією АР Крим. Після викрадення їх доправили до слідчого ізолятора «Лефортово» в Москві. Стосовно них було порушено кримінальні справи за ч. 2 ст. 205 («терористичний акт»), ч. 2 ст. 205.4 («організація терористичного співтовариства») і ч. 3 ст. 222 («незаконний обіг зброї») КК РФ. Рішенням суду четверо українців були взяті під арешт.

 

Північно-Кавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону у справі  українських громадян - режисера Олега Сенцова і активіста Олександра Кольченка  відмовився долучити до справи заяву українського режисера про катування під час затримання минулого року у Криму. Водночас засуджений у Росії до 7-річного ув'язнення свідок Геннадій Афанасьєв відмовився від попередніх свідчень. Він зізнався, що змушений був дати їх після тиску і тортур. 

 

Президент України Петро Порошенко, Голова Верховної Ради Володимир Гройсман,  Прем'є-міністр України Арсеній Яценюк назвали рішення російського політично мотивованим і заявили, що будуть домагатись звільнення Олега Сенцова, Олександра Кольченка та інших українських політичних в'язнів у Росії. Міністерство культури України висловило рішучий протест проти рішення російського суду.

 

Згодом Арсеній Яценюк повідомив, що Україна підготувала четвертий позов проти Росії у Європейський суд з прав людини за порушення права на суд українських громадян, утримуваних у РФ.

 

Більше 300 російських діячів мистецтва і журналістів просять Раду з прав людини при  президентові РФ (РПЛ) розслідувати застосування тортур до українського режисера Олега Сенцова, якого у Росії засуджено до 20 років ув'язнення за сфабрикованим звинуваченням у тероризмі.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY