detector.media
14.08.2015 15:56
Досі неліквідована Комісія з моралі має заплатити штраф 425 грн за ненадання інформації нардепу
Досі неліквідована Комісія з моралі має заплатити штраф 425 грн за ненадання інформації нардепу

Національна експертна комісія України з питань захисту суспільної моралі (НЕК) порушила закон про доступ до публічної інформації, і тепер має сплатити штраф. Про це йдеться на сайті Уповноваженого з прав людини.

 

«До Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини надійшло депутатське звернення першого заступника голови Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики Ольги Червакової, яка скаржилася на порушення Національною експертною комісією України з питань захисту суспільної моралі (далі - НЕК) права на доступ до публічної інформації. Народний депутат звернулась до НЕК з метою отримання копій рішень НЕК за 2013 та 2014 роки, які не були оприлюднені на офіційному сайті комісії. На вказаний запит перший заступник голови НЕК відмовив у наданні запитуваної інформації, чим порушив Закон України «Про доступ до публічної інформації». За результатами депутатського звернення було відкрито провадження Уповноваженого та складено протокол про адміністративне правопорушення», - повідомляє сайт Уповноваженого з прав людини.

 

Шевченківський районний суд Києва, розглянувши матеріали справи про адміністративне правопорушення, що надійшли від секретаріату Уповноваженого з прав людини, визнав винним заступника голови НЕК у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 212-3 КУпАП, і наклав адміністративне стягнення у вигляді штрафу в розмірі 425 грн.

 

Нагадаємо, 10 лютого Верховна Рада ухвалила закон «Про внесення змін до Закону України "Про захист суспільної моралі" (щодо державного нагляду)», який передбачає ліквідацію Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі (НЕК) як державного органу. Ухвалення цього законопроекту вимагали понад 10 громадських організацій і медійних об'єднань, а також рух «Стоп цензурі!», які 4 лютого поширили звернення до народних депутатів.

 

3 лютого низка народних депутатів закликали прем'єр-міністра Арсенія Яценюка чимскоріше довести до завершення процес ліквідації Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі та застосувати всі наявні в нього важелі впливу для ухвалення законопроекту № 1647.

 

Проти ліквідації НЕК виступали церковні ієрархи, які зверталися з відповідним листом до народних депутатів.

 

Президент Петро Порошенко 3 березня підписав цей закон.

 

31 березня Кабмін звільнив голову НЕК Василя Костицького за власним бажанням.

 

2 квітня перший заступник голови Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Ольга Червакова заявила про те, що уряд затягує ліквідацію НЕК, держава і далі виплачує зарплату 50 співробітникам НЕК.

 

На «Урядовому порталі» 30 травня опубліковано постанову «Про ліквідацію Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі» № 333. Документ за підписом прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка передбачає створення комісії з ліквідації НЕК. Поінформувати про результати проведеної роботи він має у п'ятимісячний строк. 

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY