detector.media
24.07.2015 15:49
Кримська влада закликає місцеві ЗМІ застосовувати «прийоми пропаганди» у своїй діяльності
Кримська влада закликає місцеві ЗМІ застосовувати «прийоми пропаганди» у своїй діяльності

Окупаційна влада Криму вважає незадовільною роботу місцевих ЗМІ в плані «опору антиросійській пропаганді» - тобто виданням з материкової України. Про це йшлось на «круглому столі» на тему «Антиросійська пропаганда в контексті інформаційної війни в Криму» 23 липня, повідомляє видання «Крым.Реалии».

 

На зустрічі представили результати соціологічного опитування «Антиросійська пропаганда в соціальних мережах: вплив на кримчан», який провела громадська організація «Регіональний інститут політичних комунікацій».

 

Як повідомляє «Крым многонациональный», усього опитали 500 жителів Сімферополя (Крим), які регулярно користуються соціальними мережами.

 

«87% респондентів заявили, що зустрічають у соцмережах матеріали з ворожими випадами в бік Росії як держави, з них 49% зустрічають таку інформацію часто. 84% зустрічали контент із закликами до порушення територіальної цілісності Росії, зокрема, невизнання «російського статусу Криму». 42% сімферопольців читали образи на свою адресу після публічних повідомлень про «возз'єднання» Криму з Росією», - ідеться в повідомленні.

 

Голова «Громадської палати Криму»​ Григорій Іоффе заявив, що кримські ЗМІ повинні застосовувати «пропагандистські прийоми» у своїй роботі.

 

«Сам термін «інформаційна війна» є відмерлим. Тоді виходить, що є «інформаційний мир»? На мій погляд, це чергова страшилка. Насправді, кожен зайнятий своєю справою. Наприклад, у Києві є група фахівців, яким доручено спілкуватись із Кримом на такому рівні. Але в них зараз недостатньо інформації. Тому іде «млява» війна», - зазначив він.

 

Він назвав сайт «Радіо Свобода» «Крым.Реалии» «сумішшю журналів  «Крокодил» і «Перець»» і закликав ЗМІ півострова слід відродити «стару добру контрпропаганду, описуючи реальні події».

 

Політолог Микола Кузьмін зазначив, що «за сформованих установок і альтернативних джерел інформації звичайна пропаганда нерезультативна».

 

Він вважає, що треба вести пропагандистський вплив на цільові аудиторії, свідомість яких ще можна змінити. До них, за його словами, належать й національні спільноти Криму.

 

«Водночас дослідження показують, що більшість контенту за тематикою національного життя, міжнаціональних відносин генерується ЗМІ, які мовлять на Крим з України. Тому необхідно закликати кримські ЗМІ до активної роботи у сфері міжнаціональних відносин», - додав Микола Кузьмін.

 

​​Генеральний директор телеканалу «Первый Крымский» Катерина Козир заявила, що необхідно створити «об'єднання кримських журналістів, які можуть грамотно проводити контрпропаганду щодо своїх європейських і американських колег».

 

Для цього, на її думку, варто створити мережу блогів і блогерів. Ведучий цього ж каналу Володимир Таран запропонував вести мовлення на ТБ для спеціалізованої аудиторії - росіян, які живуть в Україні, в країнах Європи, Азії тощо.

 

Секретар Сімферопольського міського відділення Компартії Росії Степан Кіскін зазначив, що зараз «необхідно проводити власну пропагандистську політику».

 

Нагадаємо, у червні так звана «влада» окупованого Росією Криму склала список медіа, яким не дозволено працювати на масових заходах півострова. До списку увійшли: інтернет-видання «Крим. Реалії», кримськотатарське інформаційне агентство новин QHA, а також два ЗМІ медіахолдингу ATR - кримськотатарський телеканал ATR та інтернет-видання «15 минут».

 

Комітет захисту журналістів (КЗЖ)  14 липня опублікував доповідь про стан свободи преси в Криму, підготовлену Музаффаром Сулеймановим. Доповідь «Вибір журналістів Криму: еміграція чи російська цензура». Також Комітет підготував інтерактивну «Карту порушень», що містить коротку інформацію про репресії, рейди та закриття редакцій ЗМІ, задокументованих КЗЖ за останній рік. 

 

У квітні окупований Росією український півострів Крим увійшов до десятки найгірших за рівнем свободи преси за даними міжнародної правозахисної організації Freedom House.

 

У доповіді Amnesty International, опублікованій з нагоди річниці анексії півострова, йшлося про те, що влада Криму використовує широкий спектр тактик залякування у боротьбі з інакомисленням. 20 березня Комітет захисту журналістів повідомив, що стривожений погіршенням медійного клімату в анексованому Росією Криму, зокрема відмовою Роскомнагляду реєструвати кримські новинні ЗМІ.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY