detector.media
19.06.2015 13:58
Нацрада хоче пояснень «112 Україна» щодо кольору його логотипа, який «відповідає кольорам прапора країни-агресора»
Нацрада хоче пояснень «112 Україна» щодо кольору його логотипа, який «відповідає кольорам прапора країни-агресора»

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення просить телеканал «112 Україна» надати пояснення з приводу оформлення програм «у гамі, яка відповідає кольорам прапора країни-агресора - Росії». Відповідний лист за підписом голови Нацради Юрія Артеменка надійшов до каналу, повідомляє прес-служба «112 Україна».

 

У листі йдеться про те, що до Нацради надійшло звернення з наріканням на діяльність ТОВ «ТРК "112-ТВ"» (супутникова ліцензія каналу «112 Україна), зокрема, що стосується оформлення програм у гамі, яка відповідає кольорам прапора країни-агресора - Росії.

 

 

 


 

«З огляду на те, що подібні скарги уже були озвучені в низці усних звернень громадян, просимо вас надати до регуляторного органу ґрунтовні пояснення щодо позиції компанії з окресленого питання. Відповідь направити заявнику в розумні строки та надати до Національної ради її копію», - йдеться в листі.

 

«При цьому керівник Нацради з ТБ не врахував той факт, що аналогічне поєднання синього, білого і червоного зустрічається також у державних прапорах Франції, Нідерландів, Люксембургу, Словенії, Словаччини, Сербії та Хорватії. Крім того, ці ж кольори використовуються в прапорі Сполучених Штатів Америки», - зауважують на каналі «112 Україна».

 

У редакції телеканалу також відзначили, що, якщо керуватися такою логікою, то приналежний Президенту України Петру Порошенку телевізійний 5 канал «оформлений у кольорі комуністичного прапора», а комуністична символіка в Україні на сьогодні заборонена.

 

Канал «112 Україна» закликає голову Нацради «припинити тиснути на незалежних мовників і чіплятися до безглуздих речей».

 

У коментарі «Детектор медіа» голова Нацради Юрій Артеменко сказав, що до Нацради надійшло звернення громадян, і він просто перенаправив його до каналу та попросив надати відповідь. «Це звичайно робота зі скаргами - я пересилаю лист і прошу відповісти», - наголосив він.

 

Пан Артеменко запевняє, що Нацрада аналогічно переадресовує скарги громадян і на інші канали та просить їх надати пояснення. «Наприклад, до нас звернулися щодо каналу «Інтер» і Миколи Княжицького, якого там назвали педофілом. Ми просили канал надати пояснення. Ми отримуємо звернення з будь-якої тематики, але це не є приводом до якоїсь перевірки каналу», - пояснив голова Нацради.

 

За словами пана Артеменка, якщо канали не надають відповіді, «це вже не наша проблема, але людям вони мають відповідати».

 

Нагадаємо, що 18 червня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення оголосила по третьому попередженню кожній з п'яти компаній, що мають ліцензії на регіональне цифрове ефірне мовлення та об'єднані в мережу каналу «112 Україна»: ТОВ «ТВ-Вибір», ТОВ «Партнер ТВ», ТОВ «Новий формат ТВ», ТОВ «Лідер ТВ» і ТОВ «Аріадна ТВ» - за недотримання програмних концепцій. На попередньому засіданні 11 червня Нацрада вдруге відмовила цим компаніям у переоформленні їхніх програмних концепцій. Канал вважає всі відмови та санкції незаконними і вбачає в них тиск.

 

Канал «112 Україна» - це загалом шість компаній-ліцензіатів Нацради: ТОВ «ТРК 112-ТВ» (ліцензія на супутникове мовлення), а також ТОВ «Аріадна ТВ», ТОВ «Лідер ТВ», ТОВ «Новий формат ТВ», ТОВ «Партнер ТВ» і ТОВ «ТВ Вибір» (ліцензії на цифрове ефірне регіональне мовлення в мультиплексі МХ-5).

 

ТОВ «Аріадна ТВ», ТОВ «Лідер ТВ», ТОВ «Новий формат ТВ», ТОВ «Партнер ТВ» і ТОВ «ТВ Вибір» отримали ліцензії під час конкурсу на регіональні та місцеве цифрове мовлення у 2011 році, будучи новоствореними компаніями. Згодом вони змінили власників і замість окремих п'яти регіональних телеканалів запустили єдине мовлення каналу «112 Україна», яке де-факто є загальнонаціональним. Водночас унаслідок регіонального цифрового конкурсу понад 130 місцевих і регіональних мовників залишилися без цифрових ліцензій.

 

Між тим, компаніям ТОВ «Аріадна ТВ», ТОВ «Лідер ТВ», ТОВ «Новий формат ТВ», ТОВ «Партнер ТВ» і ТОВ «ТВ Вибір» попередній склад Нацради змінив лише логотипи (на «112 Україна»), а програмні концепції в них залишилися старі. Компанії подали заяви про переоформлення програмних концепцій уже новому складу Нацради, який їм відмовляє в переоформленні, оскільки вважає, що в регіональному мультиплексі МХ-5 мають мовити регіональні або місцеві мовники, а не ще один загальнонаціональний канал.

 

Кожен з п'яти цифрових ліцензіатів, об'єднаних у мережу каналу «112 Україна», має вже по три попередження за відхилення від програмних концепцій.

 

Водночас супутниковий ліцензіат каналу «112 Україна» (ТОВ «ТРК "112-ТВ"») має ще два попередження. Раніше він мав три попередження, але одна із санкцій була скасована Нацрадою 26 березня.

 

Юридичні особи каналу «112 Україна» оскаржують близько 20 рішень Національної ради з питань телебачення і радіомовлення.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY