detector.media
12.06.2015 09:42
Журналістські організації Росії та України вимагають негайно звільнити Марію Варфоломєєву
Журналістські організації Росії та України вимагають негайно звільнити Марію Варфоломєєву

Союз журналістів Росії, Національна спілка журналістів України та Незалежна медіа-профспілка вимагають негайно звільнити луганську журналістку Марію Варфоломєєву, яка вже понад п'ять місяців перебуває в полоні так званої «ЛНР». Таку спільну заяву організації зробили 12 червня.

 

«Союз журналістів Росії й українські масові журналістські організації - Національна спілка журналістів та Незалежна медіа-профспілка - спільно заявляють свій протест проти позбавлення волі в Луганську журналістки Марії Варфоломєєвої. Її традиційно, як і багатьох інших журналістів, звинуватили в шпигунстві. Насправді вона виконувала звичайну журналістську роботу - збирала і поширювала інформацію», - йдеться в заяві.

 

Автори заяви нагадують, що полон журналіста однієї зі сторін-супротивників суперечить ухваленому в 1977 році протоколу 1 (стаття 79) Женевської конвенції, згідно з якою журналісти, які не є частиною військових сил, повинні бути захищені як цивільні особи. А полон цивільних осіб є злочином.

 

«Наша заява узгоджується з досягнутими раніше домовленостями між нашими організаціями під егідою Представника ОБСЄ з питань свободи ЗМІ - об'єднувати зусилля і зміцнювати солідарність у питаннях безпеки журналістів», - наголошують журналістські організації.

 

Саме тому СЖР, НСЖУ і НМПУ наполягають на негайному звільненні Марії Варфоломєєвої і звертаються до всіх зацікавлених організацій із закликом вжити заходів для її звільнення.

 

Нагадаємо, Марія Варфоломєєва перебуває в заручниках уже майже п'ять місяців - більше, ніж будь-хто з журналістів, які побували в полоні проросійських сепаратистів. 9 січня 2015 року її затримали озброєні бойовики під час того, як вона фотографувала житлові будинки на вулиці Луганська. Зі слів журналістки, вона робила фотозйомку для одного з харківських видань. Згодом стало відомо, що бойовики висунули їй звинувачення в «коригуванні артилерійського вогню», за що їй загрожує 15 років «ув'язнення».

 

До окупації Луганська Марія Варфоломєєва працювала в місцевому виданні «Свободный репортер», яке припинило існування після початку бойових дій. Також журналістка співпрацювала з інтернет-виданням «Восток-медиа», та була фіксеркою для центральних телеканалів.

 

Ще в березні парламентар Центру сприяння звільненню заручників при СБУ Юрій Тандіт сказав «Громадському ТБ», що СБУ займається звільненням Марії Варфоломєєвої. Однак досі результату немає.

 

За даними луганського журналіста і громадського активіста Костянтина Реуцького, донедавна в обмін на Марію Варфоломєєву бойовики вимагали видати кримінального злочинця, засудженого за здійснені кілька років тому злочини, не пов'язані з конфліктом на сході України. Коли нарешті українська сторона погодилася на такий обмін, бойовики змінили свої вимоги.

 

Заяву з вимогою звільнити Марію Варфоломєєву з полону 2 червня поширили рух «Стоп цензурі!», ГО «Інститут масової інформації», ГО «Детектор медіа», ГО «Інститут розвитку регіональної преси». Також вони публічно закликали журналістів і владу звернути увагу на випадок Марії Варфоломєєвої на прес-конференції 5 червня з нагоди Дня журналіста.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY