detector.media
02.06.2015 17:19
Українські журналісти вимагають негайного звільнення Марії Варфоломєєвої з полону «ЛНР»
Українські журналісти вимагають негайного звільнення Марії Варфоломєєвої з полону «ЛНР»

Українські журналістські організації та рухи звертаються до Президента України Петра Порошенка, голови СБУ Валентина Наливайченка, міжнародних правозахисних організацій та дипломатичних структур з вимогою вжити всіх зусиль для звільнення луганської журналістки Марії Варфоломєєвої з полону так званої «ЛНР». Відповідну заяву поширили 2 червня рух «Стоп цензурі!», ГО «Інститут масової інформації», ГО «Детектор медіа», ГО «Інститут розвитку регіональної преси».

 

Марія Варфоломєєва перебуває в заручниках уже майже п'ять місяців - більше, ніж будь-хто з журналістів, які побували в полоні проросійських сепаратистів. 9 січня 2015 року її затримали озброєні бойовики під час того, як вона фотографувала житлові будинки на вулиці Луганська. Зі слів журналістки, вона робила фотозйомку для одного з харківських видань. Згодом стало відомо, що бойовики висунули їй звинувачення в «коригуванні артилерійського вогню», за що їй загрожує 15 років «ув'язнення».

 

До окупації Луганська Марія Варфоломєєва працювала в місцевому виданні «Свободный репортер», яке припинило існування після початку бойових дій. Редактор «Свободного репортера» Анна Руденко неодноразово підтверджувала факт співпраці пані Варфоломєєвої з виданням, у тому числі у прямому ефірі «Громадського ТБ» 23 травня. Також журналістка співпрацювала з інтернет-виданням «Восток-медиа», та була фіксеркою для центральних телеканалів.

 

«Наразі невідомо, у яких умовах утримується Варфоломеєва, але очевидно, що на неї чиниться серйозний психологічний тиск - її змушують робити численні відеозвернення, зізнання, а саме її затримання російські ЗМІ вже перетворили на шоу», - йдеться в заяві журналістських організацій.

 

Українські журналісти також звертаються до міжнародних правозахисних організацій, зокрема, до Представниці ОБСЄ з питань свободи слова Дуні Міятович, Репотерів без кордонів, Комітету по захисту журналістів, Фрідом Хаузу, ООН, та дипломатичних представництв в Україні, зокрема, до представництва ЄС, з проханням вжити всіх заходів щоб сприяти звільненню Марії Варфоломеєвої з тривалого полону.

 

Нагадаємо, що ще в березні парламентар Центру сприяння звільненню заручників при СБУ Юрій Тандіт сказав «Громадському ТБ», що СБУ займається звільненням Марії Варфоломєєвої. Однак досі результату немає.

 

За даними луганського журналіста і громадського активіста Костянтина Реуцького, донедавна в обмін на Марію Варфоломєєву бойовики вимагали видати кримінального злочинця, засудженого за здійснені кілька років тому злочини, не пов'язані з конфліктом на сході України. Коли нарешті українська сторона погодилася на такий обмін, бойовики змінили свої вимоги.

 

19 травня російський пропагандистський телеканалу LifeNews поширив сюжет про Марію Варфоломєєву, у якому представники LifeNews проводять допит заручниці, після чого вона плаче, просить український уряд допомогти в її звільненні та відкидає всі звинувачення бойовиків.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY