detector.media
22.04.2015 16:45
Суд у Криму арештував на два місяці оператора кримськотатарського каналу ATR Ескендера Небієва
Суд у Криму арештував на два місяці оператора кримськотатарського каналу ATR Ескендера Небієва

Київський районний суд Сімферополя в окупованому Росією Криму заарештував оператора кримськотатарського каналу ATR Ескендера Небієва на два місяці. Про це повідомляє «Центр журналістських розслідувань» з посиланням на слова адвоката оператора Джеміля Темиша.

 

Нагадаємо, 20 квітня у Криму був проведений обшук помешкання оператора кримськотатарського телеканалу ATR Ескендера Небієва, а його самого затримали в рамках так званої «справи 26-го лютого».

 

Джеміль Темиш зазначив, що суд ухвалив таке рішення через те, що пан Небієв начебто може сховатися і чинити тиск на свідків.

 

«Слідство переконане, що Небієв брав участь у мітингу 26 лютого як активний учасник, нібито у них є відеодокази», - повідомив адвокат.

 

Ескендера Небієва зараз етапують з ізолятора тимчасового утримання до СІЗО.

 

Адвокат заарештованого також заявив, що вони подаватимуть апеляцію на рішення Київського районного суду Сімферополя.

 

У «Центрі журналістських розслідувань» нагадали, що правозахисники вважають справу «26 лютого» юридично нічим не обґрунтованою і розглядають її як інструмент політичного переслідування. «При цьому, за участь у подіях 26 лютого заарештовані тільки активісти, опозиційні до діючої влади Криму», - пише видання.

 

Нагадаємо, 26 лютого 2014 року під кримським парламентом зібралися кілька тисяч прихильників кримськотатарського Меджлісу і «Русского единства». Організаторами заходу виступили голова Меджлісу Рефат Чубаров і лідер «Русского единства» Сергій Аксьонов. Внаслідок зіткнень двоє людей загинули. «Після приєднання Криму до Росії Слідчий комітет порушив за фактом подій, що відбулися 26 лютого подій кримінальну справу - незважаючи на те, що в лютому 2014 Крим ще був частиною України навіть з точки зору Кремля і на півострові в той час не діяло російське законодавство», - зазначає «Открытая Россия».

 

Друзі Ескендера Небієва вважають, що непрямою причиною дій про нього міг стати запис в соціальній мережі щодо перемоги сімферопольського боксера Олександра Усика. Власник кримськотатарського телеканалу ATR Ленур Іслямов вважає, що затримання окупаційною владою Криму оператора каналу Ескендера Небієва має політичні причини. 

 

22 квітня у Міністерстві інформаційної політики України (МІП) заявили, що майже кожного тижня в Криму ФСБ та Слідчий комітет РФ своїми діями знищують свободу слова, позбавляючи кримських журналістів права на професію. Затримання Ескендера Небієва у відомстві назвали одним з прикладів системного тиску на кримських журналістів, блогерів та на незалежні кримські ЗМІ.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY