detector.media
13.04.2015 17:36
У 2014 році у світі загинули 118 журналістів, у 2015-му тенденція наростає – МФЖ
У 2014 році у світі загинули 118 журналістів, у 2015-му тенденція наростає – МФЖ

118 журналістів загинули при виконанні службових обов'язків у 2014 році. У 2015 році представники ЗМІ, як і раніше, піддаються небезпеці. Про це повідомив президент Міжнародної федерації журналістів (International Federation of Journalists) Джим Бумела на Міжнародній конференції ЗМІ в Південній Кореї, якого цитує із Сеула РІА «Новости».

 

«Сьогодні мова йде не тільки про майбутнє журналістики, а й про фізичне виживання журналістів у деяких країнах», - сказав він.

 

Пан Бумела звернув увагу на те, що журналісти не лише гинуть при виконанні службових обов'язків, а й часто стають метою нападників.

 

«Щороку Міжнародна федерація журналістів публікує деталі вбивств журналістів. Торік 118 журналістів загинули. Ми пишемо про деталі, тому ці смерті - це не просто статистика, це наші друзі та колеги, які присвятили своє життя виконанню професійного обов'язку і заплатили за це непомірно високу ціну», - сказав він.

 

Очільник Міжнародної федерації журналістів зазначив, що тенденція наростає: тільки за перші два місяці 2015 року кількість смертей представників ЗМІ склала більше чверті від статистики за весь 2014 рік.

 

Одним з найбільш резонансних випадків став напад на редакцію французького тижневика Charlie Hebdo 7 січня. Двоє зловмисників увірвалися до редакції і відкрили вогонь по людях, що перебували там. Пізніше сталася ще низка нападів, за три дні загинули 17 людей. Підозрюваними в атаці на видання були оголошені двоє чоловіків - брати Шериф і Саїд Куаші. У ході спецоперації вони були знищені.

 

У січні цього року японський журналіст Кендзі Гото був страчений бойовиками «Ісламської держави» в Сирії.

 

«Питання безпеки журналістів - це фундаментальне питання розвитку свободи і демократії», - підкреслив пан Бумела.

 

Міжнародна конференція ЗМІ-2015 (World Journalists Conference) проходить у Південній Кореї 13-17 квітня. Її темами цього року стали питання об'єднання Корейського півострова, а також свободи слова та безпеки журналістів.

 

Міжнародна федерація журналістів (IFJ) є найбільшою у світі організацією професійних працівників ЗМІ. Організація була заснована в 1926 році, її штаб-квартира знаходиться в Брюсселі. Міжнародна федерація журналістів захищає соціальні та професійні права журналістів, що працюють в друкованій та електронній пресі.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY