detector.media
07.04.2015 19:05
МЗС Росії звинуватив власників ATR у саботуванні вимог російського законодавства
МЗС Росії звинуватив власників ATR у саботуванні вимог російського законодавства

Департамент інформації та друку Міністерства закордонних справ Росії прокоментував ситуацію довкола ЗМІ, що входять до медіахолдингу ATR в окупованому Росією Криму (кримськотатарські телеканали ATR і Lale, радіостанції Meydan та «Лідер»), які 1 квітня припинили своє мовлення через відсутність російських ліцензій. Про це повідомляє видання «15 минут», яке також входить до складу медіахолдингу ATR.

 

«Глибоке здивування викликає галас, піднятий низкою зарубіжних партнерів і правозахисних організацій навколо медіахолдингу ATR, який з 1 квітня припинив теле- і радіомовлення в Республіці Крим, так як не пройшов у встановлені терміни процедуру реєстрації як російського засобу масової інформації», - йдеться в коментарі МЗС РФ.

 

У російському зовнішньополітичному відомстві назвали «безпідставними і обурливими» «спроби пояснити ситуацію, що склалася, утисками свободи слова та прав кримськотатарських ЗМІ». «Часу з травня 2014 року було цілком достатньо для сумлінного і коректного оформлення всіх необхідних документів. Складається враження, що реальна причина припинення мовлення - умисне саботування власниками медіахолдингу вимог російського законодавства», - йдеться в коментарі.

 

Нагадаємо, що всі ЗМІ з медіахолдингу ATR, починаючи з осені 2014 року, неодноразово подавали документи в Роскомнагляд, але їх щоразу повертали назад з різних причин - то необхідні платежі були перераховані за невірними реквізитами, то документи нібито були невірно завірені нотаріусом (хоча пізніше з'ясувалося, що все було зроблено правильно). З хронологією цих подій можна ознайомитися тут.

 

З 1 квітня телеканал АТR та інші ЗМІ однойменного медіахолдингу (телеканал Lale, радіостанції «Мейдан» і «Лідер») припинили мовлення, оскільки не пройшли перереєстрацію відповідно до російського законодавства.

 

Кримськотатарський медіахолдинг ATR продовжить спроби перереєструвати свої ЗМІ за російським законодавством і буде шукати законні форми для відновлення мовлення. ATR може продовжити роботу як продакшн-хаус, зокрема, холдинг планує продовжити роботу з дублювання фільмів, створення культурних та освітніх проектів, документальних фільмів.

 

Рада Європи, Держдепартамент США, МЗС Туреччини засудили закриття ATR і низки кримськотатарських ЗМІ в Криму та закликали відновити їхню діяльність.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY