detector.media
03.03.2015 12:33
В український прокат виходять дві докудрами про Тараса Шевченка
В український прокат виходять дві докудрами про Тараса Шевченка

5 березня в кінотеатрах шести міст України з'являться дві документальні стрічки про Тараса Шевченка. Про це повідомляє прес-служба Державного агентства з питань кіно.

 

Це біографічні драми Костянтина Коновалова «Експедиція» виробництва Національної кінематеки України і Тараса Ткаченка та Сергія Сотниченка «Кобзар» виробництва компанії «Продакшн №1». 53-хвилинні фільми зняті в жанрі докудрами та поєднують у собі документалістику з ігровим кіно.

 

Обидва фільми зняті на замовлення Держкіно в рамках відзначення річниці з Дня народження Тараса Шевченка.

 

«Фільми розраховані на учнів шкіл та різноманітних навчальних закладів, а їх демонстрація має на меті розширити знання молодого покоління про життя Великого Кобзаря», - йдеться в повідомленні Держкіно.

 

Дистрибутор обох стрічок - компанія «Інсайтмедіа». Стрічки можна переглянути в кінотеатрах Тернополя, Херсона, Житомира, Черкас, Києва, Львова.

 

Нагадаємо, докудраму Костянтина Коновалова «Експедиція» було презентовано 13 травня 2014 року. Фактаж фільму охоплює події 1848 року. У подорож Аральським морем виходить шхуна «Святий Костянтин». На борту шхуни - український поет, петербурзький художник, засланий бунтівник Тарас Шевченко. Фільм оповідає про цю подорож.

 

Автор сценарію та режисер-постановник - Костянтин Коновалов, оператор-постановник - Сергій Міщенко, художник-постановник - Ігор Філіппов, композитор - Moon Grass. У ролях: Павло Алдошин, Ірина Шумейко, Геннадій Ченцов, Юрій Мішин, Юрій Михайловський.

 

Виробництво - Національна кінематека України на замовлення Держкіно. Заявлений бюджет - майже 1,371 млн грн.

 

У вересні 2014-го «Експедиція» була фільмом відкриття восьмого Київського міжнародного фестивалю документального кіно (KIDFF).

 

 

Документальну стрічку Тараса Ткаченка та Сергія Сотниченка «Кобзар» було презентовано 9 березня 2014 року, у 200 річницю з дня народження Тараса Шевченка. Наступний показ відбувся 2 квітня у Києві. Неігрову повнометражну картину присвячено біографії книги «Кобзар». Через три прижиттєві видання «Кобзаря» показано долю Тараса Шевченка: його викуп з кріпацтва, становлення як художника, арешт за участь у Кирило-Мефодіївському братстві та нездійснену мрія про другого «Кобзаря», видати який не встигли.

 

Автор сценарію - Тарас Ткаченко, режисер-постановники - Тарас Ткаченко і Сергій Сотниченко, оператори - Олександр Земляний і Віталій Сулима, художник-постановник - Ігор Філіппов, композитор - Сергій Білоусов. У ролі ведучого-оповідача, а часом і альтер-его Тараса Шевченка знявся телеведучий, журналіст Андрій Куликов. Також у ролях: Павло Піскун, Андрій Бурлуцький, Максим Запісочний, Олено Фесуненко, Юрій Кочевенко, Микола Олійник.

 

Виробництво - «Продакшн №1» на замовлення Держкіно. Зйомки розпочалися в грудні 2013 року, проходили в Києві, Черкасах, Млієві, Каневі, Львові та Санкт-Петербурзі. Заявлений бюджет - трохи менше 1,399 млн грн.

 

У квітні 2014-го «Кобзар» був учасником Першого фестивалю історичного документального кіно в Київській фортеці.

 

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY