detector.media
21.02.2015 10:29
Тетяна Чорновол назвала замовника й організатора нападу на неї
Тетяна Чорновол назвала замовника й  організатора нападу на неї

Журналістка, а нині народний депутат від «Народного фронту» Тетяна Чорновол, на яку було вчинено жорстокий напад у грудні 2013-го, назвала імена замовника й  організатора інциденту. Цю заяву вона зробила 20 лютого в ефірі ток-шоу «Шустер. Live» на каналі «112 Україна».

 

«Зараз встановлена вся ниточка: замовник - Янукович, організатор - Кобзар, охоронець Януковича. Встановлено виконавців, але Янукович у Москві, його охоронець у Москві, - повідомила Тетяна Чорновол. -  Виконавці отримали політичний притулок у Москві. Як цю ниточку закрутити далі? Треба було хоча б когось заарештувати, але всі вони в Москві, тому що у нас війна триває».

 

Як писала «Детектор медіа», у листопаді 2014 року радник глави МВС Антон Геращенко сказав, що справу про напад і побиття журналістки  розкрито. «Трьох підозрюваних затримано, троє знаходяться у розшуку», - повідомив він. За його словами, розслідуванням займалося Міністерство внутрішніх справ і як було встановлено, напад на Тетяну Чорновол мав закінчитись убивством. Але, за  словами Антона Геращенка, журналістці пощастило: «У зловмисників не вистачило духу закінчити розпочате».

 

Жорстокий напад на журналістку та громадську активістку стався в ніч на 25 грудня на бориспільській трасі під Києвом. Невідомі почали бити Тетяну Чорновіл після того,  після того, як переслідували її на машині. За фактом побиття пані Чорновол слідчим відділом Бориспільського міськвідділу міліції було відкрито кримінальне провадження за ч.2 ст.296 (хуліганство) Кримінального кодексу України. Згодом воно було перекваліфіковано на нанесення тяжких тілесних ушкоджень.

 

 В кінці лютого новопризначений Генпрокуратур України Олег Махніцький заявив, що справу нападу на журналістку та громадську активістку Тетяну Чорновол перекваліфікували з «хуліганства» на «замах на вбивство».

 

 У червні кримінальне провадження стосовно двох осіб, що завдали тілесних ушкоджень Тетяні Чорновол передали до суду. Їм інкримінується вчинення кримінального правопорушення за частиною 2 статті 296, частиною 2 статті 122 (умисне тілесне ушкодження середнього ступеня тяжкості) Кримінального кодексу України. Обом підозрюваним обрали запобіжний захід у вигляді утримання під вартою.

 

У серпні Росія надала тимчасовий притулок Андрію Зінченку, підозрюваному у нападі на журналістку і активістку Тетяну Чорновол, видачі якого більше півроку добивалася Генпрокуратура України. Весь цей час він перебував у московському СІЗО, але згодом вийшов на свободу.

 

«Детектор медіа»

Фото - Deutsche Welle 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY