detector.media
14.02.2015 21:29
Держспецзв’язку України надіслала запит до Росії щодо неправомірного перерозподілу частот у Криму
Держспецзв’язку України надіслала запит до Росії щодо  неправомірного перерозподілу частот у Криму

Адміністрація Держспецзв'язку надіслала листа до Міністерства зв'язку та масових комунікацій Російської Федерації щодо неправомірних дій РФ стосовно перерозподілу частот в Автономній Республіці Крим і порушення Регламенту радіозв'язку Міжнародного союзу електрозв'язку (МСЕ). Копію листа надіслано також Генеральному секретарю МСЕ. Про це повідомляється на сайті Національної ради з питань телебачення та радіомовлення, у відповідь на звернення якої надіслала запит Дерспецзв'язку.

 

У зверненні до російської сторони Україна вимагає вжити необхідних заходів для усунення порушень і забезпечення виконання положень Статуту і Регламенту радіозв'язку МСЕ.

 

Адміністрація Держспецзв'язку у своєму листі вказує на порушення російською стороною конкретних пунктів Регламенту радіозв'язку і Статуту МСЕ,  дотримуватися яких вона зобов'язана як держава-член МСЕ. Мова йде про право на використання і зміну частотних присвоєнь України. Відповідно до Регламенту радіозв'язку МСЕ встановлення та експлуатація радіомовних станцій в АРК без ліцензії Нацради України не дозволяється.

 

Крім того, дії Російської Федерації порушують вимоги Резолюції 68/262 (2014 року) Генеральної Асамблеї ООН щодо невизнання будь-якої зміни статусу АРК і Севастополя. Положення цієї Резолюції були підтверджені заявою Генерального секретаря МСЕ на Повноважній конференції МСЕ 2014 року. В ній наголошується, що всі держави-члени МСЕ повинні дотримуватися основоположних принципів, визначених в основних документах Союзу, зокрема суверенного права кожної держави-члена, до яких належить і Україна, регулювати свій електрозв'язок у межах міжнародно-визнаних кордонів.

 

Як зазначається у повідомленні Нацради, 15 грудня 2014 року на сайті Федеральної служби із нагляду у сфері зв'язку, інформаційних технологій і масових комунікацій РФ було опубліковано оголошення про проведення 25 лютого 2015 року конкурсів на отримання права здійснювати наземне ефірне мовлення на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим і Севастополя. Конкурси оголошено на 99 частотних присвоєнь.

 

Як писала «Детектор медіа», у конкурсі на радіочастоти FM-діапазону в окупованому Росією Криму та Севастополі беруть участь 38 російських телерадіокомпаній. Загалом на конкурс виставлено 26 пулів частот (лотів).

 

Федеральна конкурсна комісія з телерадіомовлення розподілятиме ФМ-частоти в окупованому Росією Криму та Севастополі 25 лютого. При цьому до конкурсу не допускаються юридичні особи, не зареєстровані у встановленому порядку на території Російської Федерації та (або) які не мають ліцензії на радіомовлення. Як відомо, українські радіостанції мають ліцензії на мовлення на більшості FM-частот у цьому регіоні.

 

Незадовго до публікації переліку претендентів кримські мовники висловили протест проти конкурсу на FM-частоти, оскільки вони остерігаються, що після цього конкурсу більшість кримських мовників просто зникнуть. За мовників заступилася російський омбудсмен Елла Памфілова.

 

Але самопроголошена «кримська влада» (де-факто окупаційне керівництво Криму і Севастополя) у відповідь на заяву омбудсмена сказало, що конкурс Роскомнагляду є законним.

 

Наприкінці 2014 року Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення висловила занепокоєння ситуацією із прагненням Роскомнагляду провести в Автономній Республіці Крим конкурс на мовлення з використанням радіочастот, закріплених за Україною. Регулятор звернувся листами до низки державних органів для вжиття відповідних заходів реагування і захисту українського частотного ресурсу.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY