detector.media
02.02.2015 17:54
ФСБ у Криму встановлює стеження за незалежними журналістами і намагається їх вербувати
ФСБ у Криму встановлює стеження за незалежними журналістами і намагається їх вербувати

Представники українських ЗМІ, журналісти яких продовжують працювати в Криму, заявили, що тиск на свободу слова в Криму посилюється з кожним місяцем і одночасно обмежується в декількох напрямах. Про це вони зазначили на прес-конференції 2 лютого у Києві, повідомляє «Укрінформ».

 

«У Криму практично не залишилося вільних медіа, а інформаційний простір майже повністю зачищений під "нові російські реалії". Тиск на свободу слова на півострові посилюється з кожним місяцем і одночасно обмежується в декількох напрямах. Об'єктивними зараз в Криму можна назвати лише п'ять регіональних видань"», - зазначила редактор кримського «Центру журналістських розслідувань» Тетяна Курманова.

 

За словами редактора регіональної мережі «Громадського радіо» Ірини Сєдової, ФСБ тисне на медіа декількома шляхами - стеженням, прослуховуванням, проведенням «бесід», а також журналістам постійно погрожують в соціальних мережах.

 

«Журналісти нашого радіо, що працюють у різних містах Криму, повідомляють про постійний тиск з боку ФСБ. Це стеження, прослухування телефонів, запрошення на "профілактичні" бесіди. Деяких навіть намагалися вербувати для співпраці. Крім того, редактори кримських інтернет-ЗМІ повідомляють про постійні вимоги ФСБ цензурувати коментарі під статтями і видавати IP-адреси коментаторів. Плюс до цього не припиняються погрози фізичної розправи, які надходять журналістам через соціальні мережі», - заявила вона.

 

Пані Сєдова підкреслила, що попри таку ситуацію, журналісти, на її думку, мають продовжувати працювати на півострові. «Зараз завдання громадянського суспільства України - зберегти хоч би частину незалежної журналістики, яка ще залишилися в Криму. Що більшого розголосу набуватимуть усі випадки порушення прав людини на півострові, то складніше місцевій владі буде укріплювати свої позиції і давити права і свободи кримчан. І у тому числі й свободу слова», - вважає  редакторка.

 

Нагадаємо, 26 січня в Сімферополі озброєні силовики, у тому числі ОМОН, оточили будівлю кримськотатарського телеканалу ATR та організували обшук.Унаслідок обшуку в ATR було вилучено сервер і відключено ефірне мовлення. Заступник генерального директора ATR Ліля Буджурова звернулася в прямому ефірі до телеглядачів і засудила дії місцевої влади, з дозволу якої силовики увірвалися на телеканал.

 

Відомо, що з 2015 року Роскомнагляд застосовуватиме санкції до кримських ЗМІ, що вестимуть, на погляд російського регуляторного органу, «провокаційну політику». Про це 30 вересня на першому засіданні комітету «Держради» Криму з інформаційної політики, зв'язку і масових комунікацій заявила заступник міністра внутрішньої політики, інформації та зв'язку республіки Юлія Мартинова.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY