detector.media
15.01.2015 17:51
«Інтер» заявляє про неправомірність винесення Нацрадою попередження
«Інтер» заявляє про неправомірність винесення Нацрадою попередження

Телеканал «Інтер» заявляє про свою незгоду з рішенням Національної ради України з питань телебачення та радіомовлення про винесення попередження мовнику за результатами моніторингу його ефіру в новорічну ніч 1 січня 2015 року. Про це йдеться у розповсюдженій прес-службою каналу заяві.

 

«Сьогодні на засіданні Національної ради України з питань телебачення та радіомовлення ПрАТ "Телеканал «Інтер»" було оголошено попередження. Рішення було винесене без проведення відповідної перевірки. При винесенні попередження були порушені не тільки процедурні норми, а й не були враховані фактичні обставини.  Вважаємо, що в основі прийняття рішення лежить інформація, що не відповідає дійсності. Та сама, яка стала підставою суспільного резонансу навколо телеканалу "Інтер" в перші два тижні 2015 року», - заявляє телеканал.

 

Водночас телеканал не повідомляє, що саме могло бути підставою для суспільного резонансу в перші тижні 2015 року, і чи міг мати місце такий резонанс без будь-яких порушень.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», сьогодні 15 січня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення на своєму засіданні оголосила телеканалу «Інтер» попередження за всіма трьома його ліцензіями (на супутникове, цифрове та ефірне аналогове мовлення) за результатами моніторингу його ефіру в новорічну ніч. Відповідне рішення Нацрада ухвалила одноголосно. Також Нацрада за результатами моніторингу загальнонаціональних телеканалів 31 грудня - 7 січня призначила позапланові перевірки телеканалів «Інтер», «1+1», ICTV, «Україна» і ТОНІС на предмет дотримання чинного законодавства.

 

Крім того, голова Нацради Юрій Артеменко на засіданні 15 січня, на якому розглядалися результати моніторингу загальнонаціональних телеканалів у новорічні свята, повідомив, що Національна рада з питань телебачення і радіомовлення отримала 254 звернення громадян щодо ситуації довкола новорічного ефіру на телеканалі «Інтер», з яких лише три - на захист ефіру каналу.

 

Натомість «Інтер» заявляє, що будь-яких порушень українського законодавства під час мовлення телеканалу не було. «Законних підстав для винесення рішення про попередження немає. Рішення у відношенні "Інтеру" телеканал розцінює як прийняте поза межами правого поля.нтер" залишає за собою право відстоювати правоту у законний спосіб», - заявляє телеканал.

 

Нагадаємо, що телеканал «Інтер» у новорічному ефірі показав співаків, які неодноразово виступали з антиукраїнськими заявами, а деякі з них є персонами нон-грата в Україні. Програма новин на «Інтері» «Подробности» відмежувалася від такої політики каналу, засудивши її.

 

Новорічний ефір «Інтера» викликав хвилю обурення в соціальних мережах. Низка громадських діячів закликали позбавити «Інтер» ліцензії. Міністр інформаційної політики Юрій Стець заявив, що домагатиметься заборони допуску в український телеефір осіб, які шкодять Україні або публічно підтримують її опонентів. Секретар РНБО Олександр Турчинов зажадав від Нацради, щоб вона негайно розглянула питання щодо позбавлення «Інтера» ліцензії. 3 січня група молодиків розбила двері офісу телеканалу «Інтер».

 

Через критику на свою адресу «Інтер» змінив сітку мовлення, знявши з ефіру в подальші дні всі новорічні мюзикли та концерти. Водночас телеканал «Інтер» заявляє, що при підготовці новорічної сітки мовлення були дотримані всі вимоги українського законодавства, і вважає всі звинувачення тиском на канал.

 

Нацрада вирішила провести моніторинг новорічного ефіру всіх загальнонаціональних каналів і розгляне його результати 15 січня. Напередодні цього засідання Нацради Громадська рада при Нацраді рекомендувала регулятору укласти з мовниками Меморандум щодо редакційної політики в умовах інформаційної війни.

 

Зі своїми пропозиціями щодо того, як вирішувати ситуації подібні до інциденту з новорічним ефіром на «Інтері», виступила низка експертів. Зокрема на сторінках видання MediaSapiens були опубліковані статті Наталії Лигачової «Интер» как зеркало гибридного медиапространства Украины» та Сергія Грабовського «Скандал з «Інтером»: все куди серйозніше, ніж здається на перший погляд», а також допис у блозі Діани Дуцик «Проблема - не «Інтер», проблема - Фірташ та Льовочкін».

 

«Детектор медіа»

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY