detector.media
15.01.2015 13:40
Нацрада хоче отримати повноваження призупиняти ліцензії мовників на три місяці
Нацрада хоче отримати повноваження призупиняти ліцензії мовників на три місяці

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення хоче отримати повноваження тимчасово призупиняти строк дії ліцензії мовників на три місяці в разі дій або бездіяльності ліцензіата, що загрожують національній безпеці, територіальній цілісності та життю і безпеці громадян. Про це повідомив голова Нацради Юрій Артеменко під час засідання 15 січня, на якому розглядаються результати моніторингу загальнонаціональних каналів у новорічні свята.

 

Нацрада розробила драфт відповідного законопроекту і просто під час засідання передала його голові Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики, народному депутату Вікторії Сюмар.

 

Законопроект передбачає повноваження Нацради призупиняти строк дії ліцензії на три місяці з одночасним поданням позову до суду про дії та бездіяльність ліцензіата, що загрожують національній безпеці, територіальній цілісності та життю і безпеці громадян. Зі слів пана Артеменка, така норма розроблена з досвіду країн Балтії.

 

Також Нацрада в цьому законопроекті передбачає в разі порушень застосування щодо ліцензіатів не лише санкції попередження, а й штрафів, розмір яких Нацрада пропонує прописати просто в законі.

 

Нагадаємо, що телеканал «Інтер» у новорічному ефірі показав співаків, які неодноразово виступали з антиукраїнськими заявами, а деякі з них є персонами нон-грата в Україні. Програма новин на «Інтері» «Подробности» відмежувалася від такої політики каналу, засудивши її.

 

Новорічний ефір «Інтера» викликав хвилю обурення в соціальних мережах. Низка громадських діячів закликали позбавити «Інтер» ліцензії. Міністр інформаційної політики Юрій Стець заявив, що домагатиметься заборони допуску в український телеефір осіб, які шкодять Україні або публічно підтримують її опонентів. Секретар РНБО Олександр Турчинов зажадав від Нацради, щоб вона негайно розглянула питання щодо позбавлення «Інтера» ліцензії. 3 січня група молодиків розбила двері офісу телеканалу «Інтер».

 

Через критику на свою адресу «Інтер» змінив сітку мовлення, знявши з ефіру в подальші дні всі новорічні мюзикли та концерти. Водночас телеканал «Інтер» заявляє, що при підготовці новорічної сітки мовлення були дотримані всі вимоги українського законодавства, і вважає всі звинувачення тиском на канал.

 

Нацрада вирішила провести моніторинг новорічного ефіру всіх загальнонаціональних каналів і розгляне його результати 15 січня. Напередодні цього засідання Нацради Громадська рада при Нацраді рекомендувала регулятору укласти з мовниками Меморандум щодо редакційної політики в умовах інформаційної війни.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY