detector.media
13.01.2015 13:39
Апеляційний суд Київської області визнав забудовника невинним у нападі на знімальну групу телеканалу СТБ
Апеляційний суд Київської області визнав забудовника невинним у нападі на знімальну групу телеканалу СТБ

Апеляційний суд Київської області вважає, що забудовник Олександр Табалюк, який напав у червні 2013 року на знімальну групу каналу СТБ, не перерешкоджав роботі журналістів програми «Вікна-новини» СТБ Ірини Драбок (кореспондент) та Антона Шоломицького (оператор). Відповідне рішення було прийнято 12 січня, повідомляє прес-служба телеканалу.

 

Потерпілі та прокуратура планують подавати касацію. «Апеляцiйний суд Київської області визнав невинним нападника на знiмальну групу СТБ! Суд закрив очі на всі докази!», - прокоментувала рішення суду пані Драбок на своїй сторінці у Facebook.

 

Вона закликала усіх журналістів підтримати протестами рішення суду і стати на захист свободи слова.

 

«Ми вважаємо, що рішення суду є незаконним. Ми його будемо оскаржувати до вищого спеціалізованого суду. Переконані, що в діях даної особи є дійсно склад кримінального правопорушення щодо перешкоджання журналістській діяльності», - наголосила прокурор Наталія Стаховська. Про це в блозі для «Української правди» написала редактор СТБ Ірина Федорів.

 

Рішення у справі було винесено суддями у складі Миколи Авраменка, Віктора Димарецького та Володимира Говорухи. При цьому Апеляційний суд ставив під сумнів, що СТБ - засіб масової інформації, а Ірина Драбок є журналісткою Також, за словами пані Драбок, судді систематично забороняли ЗМІ вести відео зйомку засідань, зробивши виняток лише для засідання 12 січня.

 

Комітет Верховної ради з питань свободи слова та інформаційної політики визнав факт перешкоджання законній професійній діяльності знімальної групи телеканалу СТБ і вбачає у цьому ознаки порушення українського законодавства - законів України «Про інформацію» та «Про телебачення і радіомовлення».

 

Нагадаємо, розглядалася справа щодо інциденту дворічної давнини. 27 червня 2013 року Ірина Драбок та Антон Шоломицький з редакційним завданням поїхали на сесію Ірпінської ради (місто Ірпінь Київської області), аби зробити сюжет про знищення забудовниками зелених зон у місті. На вулиці Карла Маркса в місті Ірпінь на знімальну групу програми «Вікна-Новини» напав забудовник Олександр Табалюк, який намагався вирвати камеру з рук оператора, вирвав об'єктив і заховав його в себе в машині.

 

Є відео нападу, що засвідчує, що пані Драбок має при собі посвідчення журналіста каналу СТБ. Водночас пан Табалюк, за словами журналістки, в суді стверджував, що не бачив посвідчення і не знав, що вони журналісти.

 

Спочатку правоохоронні органи кваліфікували інцидент як хуліганство (ст.296 КК України). Однак  1 липня 2013 року розслідування нападу перекваліфікували на умисне перешкоджання законній професійній діяльності журналістів (ч.1 ст.171 КК України).

 

У червні 2014 року суд першої інстанції не побачив у діях місцевого забудовника складу злочину. Суддя Ірпінського міського суду Володимир Шумка визнав Олександра Табалюка невинним. Потерпілі оскаржили це рішення. 8 грудня відбулося попереднє засідання Апеляційного суду Київської області, на якому телеканалам заборонити проводити зйомку.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY