detector.media
29.12.2014 14:26
Перший покаже документальний фільм про Степана Бандеру російською мовою (ВІДЕО) (ДОПОВНЕНО)
Перший покаже документальний фільм про Степана Бандеру російською мовою (ВІДЕО) (ДОПОВНЕНО)

5 січня на Першому національному вийде фільм-розслідування харківського режисера Ігоря Піддубного «Степан Бандера. Україна між червоним та чорним». Про це йдеться в анонсах телеканалу на YouTube.

 

Стрічка вийде в ефірі о 19.30. «У документальній стрічці звертається до теми націоналізму та небажанням людей обирати між фашистською Німеччиною та радянською Росією. Саме тому на заході України люди брали у руки зброю та воювали проти окупантів...», - анонсує документальний фільм телеканал.

 

«Завдання стрічки - примирити непримиренні позиції, - каже автор і режисер стрічки Ігор Піддубний, якого цитує прес-служба Національної телекомпанії України. - Розказати про Бандеру не як про зрадника чи героя, а як про людину зі своїм життям у певних умовах. Із урахуванням того, що було в той час на заході України, на сході... З поясненням, чому люди йшли в ліси... Прихід "наших" у 39-му, які показали себе так, що кожен восьмий був у Сибіру чи Казахстані. І як можна говорити про історію однієї людини, не розказавши при цьому, що депортували кожного восьмого? Ми, наприклад, знаємо зі школи, що депортували татар - близько двохсот тисяч. А мільйон триста тисяч українців? Це те саме, що порівнювати 16 тисяч українців, які були в дивізії СС "Галичина" і вісімсот тисяч росіян, які служили в армії Власова? Де колода в оці?». 

 

Фільму передуватиме спецвипуск програми «Про головне». Про передісторію створення, мету документального проекту розповість Ігор Піддубний. Про суперечливу постать Степана Бандери, бандерофобію та розвінчування міфів, які так наполегливо нав`язує російська пропаганда, говоритимуть доктор психологічних наук Нігора Хазратова та кандидат історичних наук, директор Центру дослідження матеріалів з історії визвольного руху Галузевого державного архіву Служби безпеки України Олександр Іщук.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», влітку режисер і депутат Харківської міськради Ігор Піддубний почав зйомки документального фільму про Степана Бандеру на російській мові, який буде призначено в першу чергу для мешканців Сходу України і росіян.

 

«Спустя 20 лет после развала СССР истори назовут важную причину краха советской империи - национализм союзних республик. Он был всегда. Еще во времена Ленина патриоты с окраин задумывались о независимости. Некоторые не только мечтали, но и брали в руки оружие, не выбирая между ссылкой и смертью, между Сталиным и Гитлером», - анонсує фільм-розслідування його автор.

 

 

Улітку знімальна група провела експедицію в Прикарпатті, де творці картини побували на місцях боїв Української повстанської армії (УПА), працювали в архівах і в будинку-музеї Степана Бандери, говорили з його соратниками. Розвінчувати радянські міфи Про Степана Бандеру авторам фільму довелося за допомогою документів, історичних книг та особистих зустрічей з повстанцями і їх нащадками. З документами, за словами Ігоря Піддубного, було складно працювати, оскільки майже всі вони - польською мовою.

 

«У мене немає мети довести або спростувати злочини, які приписують Бандері. Але ми повинні хоча б дізнатися, хто була та людина, який став символом боротьби за Незалежність. Але вже зараз можу сказати, що всі розмови про його участь у злочинах проти мирного населення безпідставні, оскільки з 1939 року він в Україні не був жодного разу», - сказав режисер.

 

Ігор Піддубний також повідомляв, що планує викласти свій фільм в інтернеті - він розраховує на найширшу аудиторію.

 

Після фільму про Степана Бандеру Ігор Піддубний планує зняти стрічку про Донбас і його жителів - дослідити, як заселявся цей край, хто його жителі і чим вони відрізняються від решти українців.

 

Нагадаємо, 25 грудня телеканал «1+1» показав прем'єру докудрами власного виробництва «Секрети Бандери». У фільмі його творці ставили за мету розкрити таємниці життя українського політичного діяча, ідеолога й теоретика українського націоналістичного руху ХХ століття.

 

Після прем'єри письменники Брати Капранови звинуватили авторів докудрами «Секрети Бандери», що вийшла на «1+1», у порушенні журналістської етики та людської моралі та заявили, що у воєнний час поява такого фільму - це «ідеологічна диверсія проти народу, який об'єднався у боротьбі з загарбниками».  У відповідь автор фільму Світлана Усенко наголосила: вона не ставила собі за мету ані демонізувати, ані героїзувати постать Степана Бандери, а намагалася розказати українцям про його життя.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY