detector.media
28.11.2014 18:12
Російський фотожурналіст Євген Фельдман випустив книгу «Нарізно» про події в Україні
Російський фотожурналіст Євген Фельдман випустив книгу «Нарізно» про події в Україні

До фотокниги Євгена Фельдмана «Нарізно» увійшли кращі з 15 тисяч знімків, зроблених автором під час Євромайдану, конфліктів у Криму та на сході України. Про роботу над виданням фотожурналіст розповів в інтерв'ю українському інтернет-виданню Bird In Flight.

 

Євген Фельдман - штатний фотограф «Нової газети» (Росія), який також співпрацює з Mashable (США). Фоторепортер знімав для провідних російських і міжнародних агентств і видань, брав участь у кількох колективних виставок.

 

«Не пам'ятаю, як мені прийшла в голову ідея зробити книгу, але півроку тому я став нею просто одержимий. До цього у мене вже був досить безглуздий досвід з виставками: участь у них не приносило ні доходу, ні задоволення, ні відчуття, що ти дмухнув у вічність. А книжку можна потримати в руках, люди будуть її зберігати і багато пізніше згадувати події, які емоційно переживали або в яких навіть брали участь», - розповів він.

 

Проте складність була у тому, що фоторепортер не мав можливості  стежити за процесом на всіх стадіях. За словами пана Фельдмана, колеги переконали його, що наразі неможливо знайти в Росії видавництво, яке б випустило книгу про події в Україні. Тому фотожурналіст вирішив збирати гроші через краудфандінг на платформі «Планета».

 

«Я хвилювався, як відреагує моя газета, але в підсумку все вийшло відмінно», - розповів фотограф.

 

Заявлені на сайті 400 тисяч рублів - мінімум, необхідний на друк книги, вдалося зібрати приблизно за тиждень - до початку жовтня.

 

«Я навіть не очікував, що все піде так добре. Зараз зібрано майже півтора мільйона рублів - це рекорд рунета для книжкових краудфанд-проектів, і до закінчення кампанії залишається ще три дні, але на «Планеті» неможливо закрити збір відразу після того, як потрібна сума зібрана. Надлишки я витрачу на техніку і поїздки в ті міста, звідки багато замовлень - там я намагаюся організувати презентації», - зазначив Євген Фельдман.

 

Фотограф розповів, що цікавився Україною ще зі школи та пам'ятає часи «Помаранчевої революції».

 

«Хоча я був зовсім дитиною, той Майдан чомусь був важливий для мене. Мені завжди була цікава Україна. Коли почався другий Майдан, у мене не виникло питання, їхати чи ні», - заявив він.

 

Проте до силових протистоянь у Києві він виявився не готовим, в деяких ситуаціях йому було страшно.

 

Євген Фельдман розповів, що відбирав фото для книги з величезного архіву: 15 тисяч кадрів, 400 гігабайт. «Багато чого з того, що я прогледів, коли відбирав фотографії для публікації в газеті, виявилося гідним. Наприклад, фотографія на обкладинці ніде раніше не публікувалася. Таких забутих кадрів набралося багато», - повідомив він.

 

Разом з ним над створенням книги працював дизайнер та фоторедактор.

 

«Коли я їхав на вибори народних депутатів в Маріуполь і влади сепаратистів у Донецьк (26 жовтня і 2 листопада), все було майже готове. І я їхав, не розуміючи, що ще повинен відзняти, хоча відчував, що чогось не вистачає. Але в підсумку те, що вийшло, заповнило порожнечі в оповіданні й дозволило зробити вірні акценти», - розповів фотограф про завершальну частину відбору кадрів.

 

Усього до книги увійшло 150 фотографій.

 

Євген Фельдман розповів, що не взявся писати багато текстів для книги, бо вони вийшли б занадто емоційним. Тому він запросив до співпраці журналіста Іллю Барабанова («КоммерсантЪ»), який багато часу провів в Україні. Пан Барабанов написав передмову до книги, а фотограф - декілька своїх текстів.

 

«Усім хочеться знати правду хоча б певною мірою. Але я розумію, що це складно. Перебуваючи там, ти розумієш, що відбувається, тільки фрагментами, а не цілком. Ти знаєш, що думають люди, з якими ти говорив. І тут важливо розуміти, де закінчуються об'єктивні дані, якими ти володієш. Я можу видобути лише крихту інформації і бути впевнений, що ця інформація вірна. Я один з небагатьох журналістів, який побував з обох сторін. І мені здається, я зумів передати правду різних людей. Я зрозумів різні правди, побачив їх і відчув. І при цьому зрозумів, що війна - це не спосіб знайти істину між цими правдами», - вважає Євген Фельдман.

 

Одна з фотографій з книги російського фотожурналіста

 

Нагадаємо, 7 листопада в києві презентували книгу про події на Майдані Euromaidan. History in the maiking, в яку увійшли близько 200 фотографій 47 українських фотожурналістів.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY