detector.media
26.11.2014 17:23
Журналісти заявили, що домагаються медіареформ, а головою Комітету свободи слова бачать медіаактивіста
Журналісти заявили, що домагаються медіареформ, а головою Комітету свободи слова бачать медіаактивіста

Медіаексперти та журналісти назвали основні виклики, які стоять перед новим парламентом та урядом у проведенні медіареформ. Про це йшлося під час прес-конференції в Українському кризовому медіацентрі 26 листопада.

 

На думку юриста «Інституту медіа права» Ігоря Розкладая, серед таких викликів - затримання початку повноцінної роботи суспільного мовлення, затягування роздержавлення друкованих ЗМІ, потреба приведення законодавчої бази у сфері телебачення і радіомовлення, реклами до міжнародних стандартів, а також ліквідація Національної експертної комісії з питань суспільної моралі, вдосконалення правового регулювання за перешкоджання професійній діяльності журналістів тощо. «Більшість із цих завдань, сформульованих громадськими експертами, відображені у тексті Коаліційної угоди», - відзначив він.

 

Оглядач «Детектор медіа» Світлана Остапа відзначила важливу роль у проведенні цих реформ парламентського Комітету з питань свободи слова та інформації. «Ми хочемо щоб його очолювала людина, яка б лобіювала інтереси в першу чергу суспільства, а не політичні чи вузькогалузеві», - сказала вона.

 

Журналіст «Громадського радіо» Наталя Соколенко заявила, що журналістський рух «Стоп цензурі!», група з питань медіареформи РПР та низка медійних організацій пропонують парламенту обрати головою Комітету з питань свободи слова та інформації дієвого медіареформатора. На вибір запропонували колишніх медіаактивістів, а нині - новообраних депутатів - Світлану Заліщук, Мустафу Найєма, Вікторію Сюмар чи Сергія Лещенка.

 

«Неприпустимим є призначення на посаду голови парламентського комітету з питань свободи слова та інформації членів нинішньої так званої опозиції, яка причетна до численних утисків свободи слова та порушень прав журналістів в Україні, а також до фінансування тітушок, які били журналістів», - наголосила Наталя Соколенко.

 

Світлана Остапа нагадала також, що журналістський рух «Стоп цензурі!» та низка медійних організацій раніше висунули своїх представників до Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, які були обрані після серйозних консультацій і які є справжніми професіоналами і мають довіру середовища.

 

«Ми закликаємо Президента України призначити до Нацради кандидатів, підтриманих журналістськими організаціями та рухом «Стоп Цензурі!» - професійних юристів Тараса Шевченка та Тетяну Котюжинську, і таким чином забезпечити ще більшу професійність Нацради. Без цього регуляторного органу також не можливі ефективні медіареформи», - сказала журналіст.

 

Нагадаємо, Національна спілка журналістів України (НСЖУ) заявляє про готовність надати парламентській Коаліції у Верховній Раді восьмого скликання підготовлені проекти медійних законів, частину з яких уже було включено до Коаліційної угоди.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY