detector.media
07.11.2014 12:32
Фільм «Хайтарма» здобув нагороду фестивалю «Фільм за мир» в Італії
Фільм «Хайтарма» здобув нагороду фестивалю «Фільм за мир» в Італії

Стрічка про депортацію кримських татар «Хайтарма» Ахтема Сеітаблаєва перемогла в номінації «Найкращий повнометражний фільм, рекомендований для шкіл» на фестивалі «Фільм за мир» (A Film for Peace Festival) у місті Трієст (Італія). Про це повідомляє сайт фестивалю. Церемонія нагородження відбулася в Університеті Трієста 31 жовтня.

 

Про нагороду також повідомив на своїй сторінці у Facebook сам пан Сеітаблаєв: «Хочу поділитися гарною новиною, щойно повідомили. На кінофестивалі в Італії (м.Тріест) фільм «Хайтарма» переміг в номінації «Кращий повнометражний фільм». Дякую всій команді!».

 

«Хайтарма» («Повернення») - перший кримськотатарський повнометражний художній фільм, створений телеканалом АТR. Стрічка заснована на реальних подіях і розповідає про трагічну дату в історії кримськотатарського народу - 18 травня 1944 року, початок сталінської депортації кримських татар. Головним героєм виступає льотчик, двічі герой Радянського Союзу, Аметхан Султан, який у травні 1944-го після звільнення Севастополя їде в відпустку у рідну Алупку. На його очах і розгортається виселення з домівок цілого народу.

 

В український прокат «Хайтарма» вийшла 17 травня 2013 року, проте, за словами творців картини, із широким прокатом в Україні у них не склалося.

 

«Хайтарма» здобула російську кінопремію «Ніка» у номінації «Найкраща картина країн СНД та Балтії», а також премію Національної спілки кінематографістів України у номінаціях «Найкращий фільм року» та «Найкращий ігровий фільм».

 

Фільм також отримав дві премії на міжнародному кінофестивалі «Кімерія» в Італії (Kimera International Film Festival). Стрічка Ахтема Сеітаблаєва здобула призи за найкращу режисуру і як найкращий фільм.

 

Нагадаємо, наразі Ахтем Сеітаблаєв веде ток-шоу «Хоробрі серця» на телеканалі «1+1».

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY