detector.media
07.11.2014 10:35
Сьогодні Президент вручатиме Шевченківську премію
Сьогодні Президент вручатиме Шевченківську премію

Сьогодні, 7 листопада, о 15:00 Президент України Петро Порошенко візьме участь у церемонії вручення Національної премії України імені Тараса Шевченка. Про це повідомляє прес-служба глави держави.

 

Церемонія відбудеться в Національному музеї імені Тараса Шевченка.

 

Представники ЗМІ запрошуються до музею з 14:45. Акредитація представників ЗМІ проводиться за телефоном 255-65-51 та 255-68-67 до 13:00 7 листопада.

 

Традиційно церемонія нагородження Національної премії ім. Т. Шевченка відбувається у день народження поета - 9 березня. Але цього року вручення Шевченківської премії відклали на невизначений термін. Після цього стало відомо, що воно може відбутися на День Незалежності.

 

Нагадаємо, що в лютому Комітет з Національної премії України імені Тараса Шевченка обрав цьогорічних лауреатів премії.

 

У категорії «Література» премію присудили Мирославові Дочинцю за романи «Криничар. Діяріюш найбагатшого чоловіка Мукачівської домінії» та «Горянин. Води господніх русел».



У категорії «Літературознавство і мистецтвознавство» найкращою стала Ірина Гаюк за книгу «Ілюстрована енциклопедія вірменської культури в Україні». Людмила Монастирська за виконання провідних партій в оперних постановках Національної опери України у сезонах 2009-2013 стала лідером в категорії «Музичне мистецтво».



Крім того, в інших категоріях відзначені Любомир Медвідь за цикл художніх творів «Ремінісценції», а також п'ятеро митців отримають Шевченківську премію за працю в опері Вагнера «Летючий голландець», що була поставлена в Донецькому національному академічному театрі опери та балету ім. Солов'яненка.

 

У категорії «Публіцистика і журналістика» переможців немає.  З-поміж авторів журналістських матеріалів на здобуття премії претендували Валерій Бебик (цикл фільмів публіцистичного телевізійного проекту «Цивілізація Incognita») та Олександр Денисенко, Тарас Аврахов і Роман Коляда (цикл радіопередач «Історія Християнської церкви»).

 

У категорії «Кінематографія» лауреатів теж немає. На здобуття премії подавався документальний багатосерійний просвітницький фільм «Логос» Дмитра Ломачука та  ігровий фільм «Владика Андрей» Михайла Шаєвича, Олеся Янчука, Віталія Зимовця й Сергія Романюка.

 

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY