«Я такого ніколи в житті не бачила». Частина кінематографістів знову обурена креативом від Держкіно, тепер щодо нового фестивалю

«Я такого ніколи в житті не бачила». Частина кінематографістів знову обурена креативом від Держкіно, тепер щодо нового фестивалю

В Україні заснували кінофестиваль фільмів, знятих під час російсько-української війни, «Cinema for Victory». Його розкритикували десятки кінематографістів. На проблему звернула увагу письменниця та режисерка Ірина Цілик. Справа в тім, що дедлайн подання заявок на конкурс — 22 лютого, а відкриття фестивалю — вже наступного дня.
«Я такого ніколи в житті не бачила». Частина кінематографістів знову обурена креативом від Держкіно, тепер щодо нового фестивалю
«Я такого ніколи в житті не бачила». Частина кінематографістів знову обурена креативом від Держкіно, тепер щодо нового фестивалю
21 Лют 2024
1
32008

19 лютого на сайті Міністерства культури та інформаційної політики опублікували інформацію про те, що за підтримки Президента України та з ініціативи Держкіно започаткували проведення Ukrainian National Film Festival «Cinema for Victory». Фестиваль фільмів, знятих під час російсько-української війни, присвячений десятій річниці вторгнення Росії на територію України.

«До 22-го лютого “Cinema for Victory” приймає стрічки до конкурсної програми, а вже 23–25 лютого відбудеться офіційна частина Національного кінофестивалю. Цьогоріч він зосередиться на фільмах, які документують воєнні злочини росіян, фіксуючи свідчення про війну через реальні історії українців», — ідеться на сайті МКІП.

Також вони зазначають, що до організаційного комітету ввійшли голова Державного агентства з питань кіно Марина Кудерчук, т. в. о. міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв, керівниця Кабінету керівника Офісу Президента Олена Ковальська, голова правління Одеської кіностудії Андрій Осипов, керівник Київського міжнародного кінофестивалю «Молодість» Андрій Халпахчі, директор ГО «Трибунал» Олег Яцура. Головою оргкомітету є генеральний продюсер Final Cut Media Ltd Андрій Ногін.

Про проблеми цього фестивалю 20 лютого написала Ірина Цілик у своєму фейсбуці.

«Так цікаво, Держкіно оголосили появу нового кінофестивалю. Фестиваль позиціонує себе як перший в Україні національний фестиваль стрічок, знятих під час російсько-української війни. Серед організаторів/-рок — продюсер Андрій Ногін (“Свінгери”), голова Держкіно Марина Кудерчук та інші їхні соратники/-ці. Але я зараз поки що не про тих, хто у керма», — пише вона.

Письменниця та режисерка зазначає: «Читаю умови. Дедлайн подачі фільмів до конкурсної програми — 22 лютого. А вже 23 лютого — відкриття фестивалю. А це як взагалі? Я такого ніколи в житті не бачила. Фільми ж потрібно подивитися, оцінити, зв'язатися з правовласниками, отримати від них потрібні матеріали тощо. Ну або можна не заморочуватися і мати вже заготовану наперед програму, а чисто для галочки написати, що фестиваль приймає фільми до конкурсної програми. Дуже цікаво буде зрештою побачити, що ж там за фільми будуть у програмі. А також, хто їх прийде дивитися».

У коментарях Цілик звернулася до голови оргкомітету конкурсу, генерального продюсера Final Cut Media Ltd Андрія Ногіна. Вона запитала, як саме відбуватиметься відбір фільмів до конкурсної програми, та додала, що спантеличена, адже за 1-2 дні неможливо переглянути всі стрічки та узгодити питання. «Отже, насправді ви не розглядаєте ці фільми? А навіщо тоді оголосили конкурс? Люди, які відкривали анкету, кажуть, там навіть немає рядка для лінка фільму», — написала Ірина.

Андрій Ногін відповів їй. Щоправда, спершу загальними фразами, тож Ірині Цілик довелося ще раз уточнити запитання.

З другого разу Ногін написав: «Таймлайн подання зазначений на сайті, отримання контенту та відбір протоколюється. Мета, у даному випадку, не тільки в тому щоб відзначити конкретні роботи (безумовно, їх значно більше ніж ми в змозі заявити в шортлісті), а привернути увагу до тематичного контенту і підтримати його створення і розповсюдження надалі в Україні та світі». Але, здається, зрозуміліше не стало ні пані Ірині, ні нам усім.

Вона написала йому у відповідь: «Андрію, це все якась протокольна мова і популізм, перепрошую. Багато зайвої "води" в тексті, і немає відповіді на дуже просте питання: як можна отримувати фільми до 22 числа, а вже 23-го відкривати фестиваль? Це ж очевидно, що ніяк не можливо. Тому це виглядає як відверта насмішка над самою ідеєю прозорих конкурсних процедур (втім, про що я...).

Більше того, бажаючі і подати свої фільми не можуть, бо для цього не передбачена навіть така можливість в анкеті. Мені цікаво, чи всі члени журі точно знають, в яку гру вони гратимуть. Мабуть, важливо у них уточнити, бо я бачу серед членів журі Сергій Михальчук, наприклад. Не факт, що він в курсі. Ну, з Шоном Пенном уже багато чого ясно, втім, і його варто спитати, чи він знає про правила відбору фільмів, які він має оцінювати як член міжнародного журі».


15 лютого в інстаграмі з'явився перший допис на сторінці фестивалю. Склад іноземного журі національного кінофестивалю «Cinema for Victory» там опублікували 18 лютого. Оцінювати стрічки будуть актори, режисери, документалісти, продюсери: Шон Пенн, Андре Сінгер, Абель Феррара, Майкл Волдман, Лів Шрайбер та Бо Тенберг.

Ногін більше не відповідав, проте в коментарях відгукнувся кінооператор Сергій Михальчук, який буде у складі українського журі. «Про участь у складі журі зі мною звʼязалися близько 10 днів тому. Як і коли буде проходити відбір на фестиваль — мені не повідомили. Передзвоніть мені, будь ласка, я сьогодні задам усі проблемні питання організаторам», — написав він та поділився своїм номером телефону.

Ірина Цілик написала, що «знову є відчуття повного ігнору запитів від кіноспільноти і громадськості», і висловила сподівання, що Сергію Михальчуку нададуть хоч якісь відповіді.

У коментарях до допису люди, м'яко кажучи, не в захваті від умов проведення фестивалю та занепокоєні тим, скільки коштів голові Держкіно Марині Кудерчук виділили з бюджету на його проведення. Хоча пан Ногін у своєму коменті зауважив, що фестиваль проводиться за приватні гроші. Але не сказав, за чиї саме. 

Нагадаємо, що до 26 січня українські кінематографісти збирали підписи під відкритим листом. Кіноспільнота спрямувала його у Верховну Раду, Офіс Президента та Кабінет Міністрів і закликала владу перенаправити цьогорічний бюджет Держкіно на потреби Сил оборони. Причиною стала недовіра до очільниці Держкіно Марини Кудерчук.

Лист, скерований президенту, уряду й парламенту, зібрав понад 700 підписів. І на початку лютого у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт, який пропонує скерувати на потреби Сил оборони 589,6 млн гривень бюджетних коштів, виділених Державному агентству з питань кіно на підтримку кінематографії.

А восени 2022-го Національна спілка кінематографістів оприлюднила відкритий лист із закликом звільнити голову Державного агентства України з питань кіно Марину Кудерчук «за поглиблення кризи в українському кінематографі». 

Фото: інстаграм Cinema for Victory, фейсбук Марини Кудерчук

Головою оргкомітету є генеральний продюсер Final Cut Media Ltd Андрій Ногін.
«Детектор медіа»
Теги
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Анонім
64 дн. тому
Який в біса фестиваль "за підтримки президента України", армію підтримуйте хлопці гинуть, їм нічим воювати. А ви ниєте бо щось не так у вашому фестивалі, одумайтесь. Ви що геть знахабніли. Зброю закуповуйте, а не витрачайте гроші на фестивалі.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
Марина Крижня
«Антоніна»
У квітні письменниця приїхала в Сараєво на резиденцію не тільки ходити по барах (вона сама писала в сториз, що «може скластися враження, що я лише по барах ходжу»), а досліджувати спільне й відмінне у війні в Україні та Боснії. І зараз вона наривається на черговий скандал — побила горщики з користувачкою соцмережі.
20 Квіт 2024 09:00
861
Марина Крижня
«Антоніна»
Дехто вже навіть пише, шо ніколи не даватиме коментарів цьому виданню.
16 Квіт 2024 23:15
1 374
Катерина Городнича
«Антоніна»
Свіжу дискусію підвезли. Леся Ганжа, колишня журналістка, комунікаційниця, громадська діячка, а нині військовослужбовиця, змусила частину фейсбучної публіки обговорювати доречність фешенебельних івентів.
15 Квіт 2024 13:30
1 111
Лєна Чиченіна
Ім'я юристки та колишньої заступниці міністра оборони відучора полощуть по всіх соцмережах.
13 Квіт 2024 15:35
3 367
Катерина Городнича
«Антоніна»
А от і не припиняємо обговорювати Линів, як ми сподівалися ще напередодні через новий срач навколо Сергія Лозниці.
12 Квіт 2024 10:00
481
Катерина Городнича
«Антоніна»
Хореограф дав інтерв’ю проєкту «Плюсів» «Наодинці», де пояснив, чому, живучи в Україні 18 років, досі не говорить українською.
11 Квіт 2024 22:20
739
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду