«Поліція шукає свідків»: книгарню Vivat у Харкові облили фарбою

«Поліція шукає свідків»: книгарню Vivat у Харкові облили фарбою

Про інцидент 13 лютого повідомили на офіційній сторінці видавництва Vivat у соцмережах. Розповідаємо деталі.
«Поліція шукає свідків»: книгарню Vivat у Харкові облили фарбою
«Поліція шукає свідків»: книгарню Vivat у Харкові облили фарбою
13 Лют 2024
0
1078

Пошкодження фасаду виявили співробітники харківської книгарні Vivat, прийшовши на роботу. Стіни, вікна та вхідна група були облиті жовтою та рожевою фарбою, — ці пошкодження вже зафіксували в поліції.

«Вважаю це актом вандалізму, пов'язаним з нашою діяльністю, направленою на розвиток української культури», — йдеться у заяві співробітниці «Вівату».

Vivat на вулиці Квітки-Основ'яненка у Харкові — перша офлайн-книгарня видавництва. Наразі їх дві в цьому місті (друга відкрилася 12–13 серпня 2023 року).

Руслан Онощенко, керівник мережі книгарень Vivat, у коментарі «Детектору медіа» розповів:

«Фасад облили олійною фарбою. Коли співробітниці прийшли відкривати книгарню, "святкова" жовта і рожева фарба ще була свіжою. Оскільки у Харкові діє комендантська година, ми припускаємо, що обмалювали книгарню Vivat у проміжку між 5:30 та 10:00 ранку. Раніше подібних інцидентів не траплялося, таке з нами вперше. Наразі поліція шукає свідків та власників камер відеоспостереження, що встановлені на сусідніх будівлях, аби знайти винних. На вулиці Квітки-Основ'яненка працює небагато закладів, вони не постраждали».

Директорка видавництва Vivat Юлія Орлова прокоментувала інцидент на своїй сторінці у фейсбуці:

«В Харкові працюють дві книгарні Vivat — стільки ж, як у Києві та Франківську. Маленька, але мужня команда з п'яти людей щодня, попри безсонні ночі і вибухи, відкриває їх для відвідувачів. Бо ми хочемо, аби у кожного харків'янина була змога читати якісні українські книжки.

Картини понівеченого, розтрощеного, спаленого майна, на жаль, вже звичні для харків'ян. Але те, що ми побачили сьогодні зранку, по-справжньому шокувало. На фото — одна із наших харківських книгарень».

Також вона закликала підтримати книгарню: «Ми співпрацюємо із поліцією. І, звісно, відмиємо фарбу. І працюватимемо далі, щоб створювати і продавати якісні книги українською мовою. Та сьогодні я прошу харків'ян і гостей міста підтримати співробітників й співробітниць книгарень. Завітайте до них, посміхніться, скажіть кілька добрих слів. Бо Харків, звісно, залізобетон. Але у такі ранки нам особливо потрібна ваша підтримка».

Під постом Юлії Орлової книголюби й книголюбки, письменники та письменниці, видавці та мовний омбудсман висловлюють слова підтримки.

Та попри все Vivat продовжує свою роботу. Вже завтра, 14 лютого, у книгарні на вулиці Квітки-Основ'яненка відбудеться подія «Любов як у класиків», де поговорять про те, як класики писали про любов. Подію перенесли з 11 лютого, через оголошений у Харкові День жалоби за загиблими внаслідок удару «шахедами».

Наприкінці січня видавництво Vivat разом із БФ «Гуркіт» оголосили акцію «Постав російську книгу в куток». Кожен охочий може принести до мережі книгарень Vivat російськомовні та радянські книжки і здати їх на переробку. Виручені кошти від продажу макулатури підуть на придбання пікапу для збиття «шахедів». За кожні 5 кілограмів макулатури Vivat дарує знижку 30% на наступну покупку.

Вадим Поздняков, співзасновник проєктів «Деколонізація.Україна» та «Мова.Харків» у своєму фейсбуці висловив обурення щодо облиття книгарні Vivat фарбою та провів аналогію з пошкодженням українських муралів у Харкові: «Багато фарби і на плакаті "постав російську книгу в куток", щодо здачі російських книг на макулатуру. Аналогічно у Харкові регулярно пошкоджують українські мурали. Впевнений, що це справа рук одних й тих же виродків. Може, вже СБУ трохи включиться і знайде ту вату?»

Поки що мотиви людей, які розфарбували Vivat, невідомі. Можливо, вони уявили себе Гамлетом Зіньківським і вирішили лишити послання на фасаді книгарні, або хотіли додати трішки сенсів, як Соня Морозюк. Але в будь-якому разі сподіваємося, винних знайдуть якнайшвидше.

Нагадаємо, 11 лютого невідомі вандали розписали гомофобними висловами фасад кінотеатру «Жовтень»,  а також пофарбували сітілайти з афішою фільму Аркадія Непиталюка «Уроки толерантності». Додамо, що тема фільму пов'язана не так із ЛГБТК+, як із тим, що проста українська сім'я шукає порозуміння та відновлює теплі стосунки. 

Фото: Руслан Онощенко, фейсбук Юлії Орлової, видавництво Vivat, скриншоти з фейсбуку

«Детектор медіа»
Теги
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
Лєна Чиченіна
«Антоніна»
Сподіваюся, ця розмова дасть відповідь на багато питань, які активно обговорюються серед представників кіно- та серіальної індустрії.
28 Квіт 2024 13:00
839
Катерина Городнича
«Антоніна»
У світі, де люди дізнались, що таке сексизм і об’єктивація, конкурси краси поступово втрачають актуальність. А от для штучного інтелекту все тільки починається.
27 Квіт 2024 13:40
542
Катерина Городнича
«Антоніна»
Секція серіалів 19-го конкурсу Держкіно зібрала невеличкий гурток продакшенів, сценаристів і режисерів (до десятка), які рясно розпорошені по всіх 25 заявках розділу.
19 Квіт 2024 17:00
4 244
Марина Крижня
«Антоніна»
Кіберспортивний та спортивний коментатор став гостем нового випуску програми «Пряма червона» з Фоззі та Валерієм Літонінським. Вілат багато говорив про проблеми спортивної журналістики, поностальгував за програмами на телебаченні та зачепив питання грошей.
18 Квіт 2024 16:00
701
Марина Крижня
«Антоніна»
Сьогодні знову кринжуємо від згадки про «хороших» росіян у західних медіа.
17 Квіт 2024 20:00
735
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду